Attouda Antik Kenti’nin tarihi 500 yıl geriye gitti – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. SARAYKÖY
  8. /
  9. Attouda Antik Kenti’nin tarihi 500 yıl...

Attouda Antik Kenti’nin tarihi 500 yıl geriye gitti

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 25 Ağustos 2023 Cuma - 17:31Güncelleme: 25 Ağustos 2023 Cuma - 17:34
Attouda Antik Kenti’nin tarihi 500 yıl geriye gitti

PAÜ Arkeoloji Bölümü Doç. Dr. Bilge Yılmaz Kolancı, Attouda (Attuda) Antik Kenti’nde yapılan yüzey araştırmaları sonucunda MÖ. 2. yüzyıl olduğu tahmin edilen antik kentin geçmişinin arkeolojik verilerle MÖ. 7. yüzyıla uzandığını tespit ettiklerini duyurdu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Pamukkale Üniversitesi ve Sarayköy Belediyesi iş birliğiyle PAÜ Arkeoloji Bölümü Doç Dr Bilge Yılmaz Kolancı başkanlığında Attuda Antik Kenti’ndeki çalışmalar sürüyor.

Helenistik dönemden günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan, yaşamın hala devam ettiği Attuda Antik Kenti ile ilgili olrak, 15. Sarayköy Tarım ve Kültür Festivali’nin 3. gününde bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Sarayköy Kaymakamı Celalettin Cantürk, Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı, Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi uzman Arkeolog Fatma Tavlı, Doç. Dr. Bilge Yılmaz Kolancı, Attuda Antik Kenti Yüzey Araştırma Ekibi, ilçe protokolü ve vatandaşlar katıldı.

Helenistik dönemden günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan, yaşamın hala devam ettiği Attuda Antik Kenti hakkında konuşan Doç Dr Bilge Yılmaz Kolancı, Helenistik dönemden günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan antik kentte yaşamın sürdüğünü söyledi.

 

“UNESCO’YA DAHİL OLACAK BİR KÖY”

Çalışmalar hakkında bilgiler veren Kolancı, 37 kişiden oluşan bilimsel çalışma ekibi olduğunu kaydederek, çalışmalara verdiği destekten dolayı Ahmet Necati Özbaş’a teşekkür etti. Kolancı, “Başkanımızın desteği olmasa bugüne kadar bu kadar ilerleyemezdik. Bilimsel platformlarda Attuda deyince artık herkes biliyor. Yaptığımız çalışmalarda arkeoloji ön planda olması lazım ama biz turizm potansiyeli başlaması açısından da bakıyoruz. Bir an önce bu köyde bir geri dönüşüm, tersine göç başlamasını, terk edilen evlerde insanların tekrardan yaşamasını istiyoruz. Umarım UNESCO’ya dahil edilebilecek olan bu köyü bir an önce eski ihtişamına kavuştururuz” dedi.

“KENTİN TARİHİ 500 YIL GERİYE UZANDI”

Antik kentin geçmişinin derinleştiğini aktaran Kolancı, konuşmasında şunları söyledi:

“Attuda Antik Kenti tarihi geçmişi bilimsel araştırmalarda MÖ. 2.yüzyıla ulaşıyordu. Ancak arkeolojik verilerle biz bunun MÖ. 7.yüzyıla uzandığını gördük. Yani kentin geçmişinin 500 yıl daha geriye uzandığını tespit ettik. İlerleyen dönemlerde burada bir kazı çalışması başlatılırsa kentin geçmişini MÖ 2000’lere kadar uzandığını keşfedebiliriz. Şu anki verilerle MÖ. 7 yüzyıla kadar indik. İlerleyen dönemlerde amacımız kazı başvurusu yapmak ve belli alanlarda özellikle evlere hiç dokunmadan toprak alanlarda kazı yapıp hem antik dönem tarihi eserleri ortaya çıkarmak hem de tescilli yapılarımızı restorasyonunu yapıp gelecek kuşaklara aktarmak. Bu yıl bizim yüzey araştırmasında son senemiz. Seneye kazı başvurusu yapacağız. Umarım Kültür ve Turizm Bakanlığımız uygun görürse burada bir kazı çalışmasına başlayacağız.”

“DÜNYA MİRAS LİSTESİNDE OLMASINI İSTİYORUZ”

Attuda’nın Sarayköy için önemli turizm noktalarındın biri olduğuna değinen Özbaş, Attuda’nın Sarayköy’ün dünyaya açılan bir turizm penceresi olduğunu dile getirdi. Özbaş, şöyle konuştu:

“2 yıldır festivallerimizde Attuda’ya yer veriyoruz. Sarayköy tarım ile anılan tarımın merkezi olmuş. Jeotermal enerjisiyle, enerjinin merkezi olmuş. Çok büyük ihracat yapan firmalarıyla sanayinin merkezi olmuş. Bu şehrin birçok potansiyeli var. Saydığımız potansiyeller Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri haline geliyor. Yine Attuda’da Sarayköy’ün dünyaya açılan bir turizm penceresi oldu. Biz de paydaş olarak başlattığımız işlerle antik kentimizi dünya kültür mirası listemize kazandırmaya çalışıyoruz. Bilge hocam ile tanıştığımız zaman karınca misali başladığımız bu işe inşallah uzun yıllar sonra bizlerin başlattığı bu işe dev eserler, dev hizmetlerle dünya kültür mirasında Attuda Antik Kenti olarak yaşayacağından eminiz. Ona inanarak bugün buradayız.”

“TARİHİMİZİ GELECEK NESLİMİZE EN İYİ ŞEKİLDE AKTARACAĞIZ”

Sarayköy Kaymakamı Cantürk, tarihin bıraktığı mirası sonraki kuşaklara aktaracaklarını kaydederken, Otaklı ise, “2723 yıllık burada bir hayat var. Eserler çıktıkça ülkemizden, dünyamızdan buraya turist gelmeye başlayacaktır. Bizler de elimizden gelen desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

Konuşmaların sonunda ilçe protokolü ve misafirler antik kenti gezdi. Kolancı, misafirlere yerleşke ile ilgili bilgiler verdi.