Özbaş: Attouda Antik Kenti’nde kazılar bu yıl içerisinde başlayacak – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. SARAYKÖY
  8. /
  9. Özbaş: Attouda Antik Kenti’nde kazılar bu...

Özbaş: Attouda Antik Kenti’nde kazılar bu yıl içerisinde başlayacak

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 11 Ocak 2024 Perşembe - 20:06Güncelleme: 11 Ocak 2024 Perşembe - 20:07
Özbaş: Attouda Antik Kenti’nde kazılar bu yıl içerisinde başlayacak

Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, Attouda Antik Kenti’nde yüzey araştırmalarının tamamlandığını belirterek, kazı çalışmalarının bu yıl içerisinde başlayacağını söyledi.

Sarayköy Belediyesi ev sahipliğinde, Attouda ve Denizli Traverten Jeoparkı tanıtım konferansı ve fotoğraf sergisi düzenlendi. Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Sarayköy Kaymakamı Celalettin Cantürk, Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Turhan Veli Akyol, Denizli Müze Müdürü Nail Uyar, Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Barış Semiz, Prof Dr Halil Kumsar, Prof Dr Mehmet Özkul, Doç Dr Bilge Yılmaz Kolancı, ilçe protokolü, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

SERGİ AÇILDI

Denizli Fotoğraf Derneği (DENFOT) ve Denizli Fotoğraf Sanat Derneği (DEFSAD) üyelerinin fotoğraflarından oluşan serginin açılışıyla başlayan programda konuşan Özbaş, Sarayköy’ün Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

“ATTOUDA BİZİM GELECEĞİMİZ”

Attouda Antik Kenti’nde yaşamın 2 bin 700 yıldır sürdüğünü anımsatan Özbaş, “Attouda, birçok medeniyeti bağrına basmış ve şimdi de ikinci yüzyıla ev sahipliği yapan önemli miras değerlerimizden bir tanesi. Attouda bizim heyecanımız, aşkımız ve geleceğimiz” dedi.

“KAZILAR BU YIL İÇİNDE BAŞLAYACAK”

Sarayköy Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Pamukkale Üniversitesi iş birliğiyle Doç Dr Bilge Yılmaz Kolancı başkanlığında yürütülen yüzey araştırmalarının tamamlandığını kaydeden Özbaş, şunları söyledi:

“Ekim-Kasım aylarımızda Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile yaptığımız görüşmeler neticesinde bu yıl içinde kazı çalışması başlayacak. Sözümüzü aldık. Dünya kültürel mirasımıza kazandıracağımız Attouda Antik Kentimiz önümüzdeki yıllarda turizmimize hızlı bir şekilde girecek. İlçemiz adına büyük önem taşıyan bu işlere başlamak bizim için büyük gurur. Önümüzdeki çalışma dönemimizde Türkiye’de başarılara imza atacağız. Maddi manevi her şekilde Hisarımızın, Attouda Antik Kentimizin yer altındaki medeniyetin günyüzüne çıkması için var gücümüzle çalışacağız.”

“DENİZLİ, TURİZM ANLAMINDA DEĞER SAHİBİ”

Sarayköy Kaymakamı Celalettin Cantürk ise, “Denizli Traverten Jeoparkı ile ilçemiz adına, bölgemiz adına çok önemli katkılar sağlanacağına eminim. Denizli, turizm anlamında gerçekten değer sahibi. Daha da ileriye nasıl götürürüz, dünyada yerimizi nasıl pekiştiririz, çoğaltırız bunlar bizler için önemli. Burada da değerli bilim insanlarımız sayesinde emin adımlarla ilerliyoruz. Vatandaşlarımızda bu yönde bilinç arttıkça daha güzel işler yapacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

COĞRAFİ YAPISI PAYLAŞILDI

Attouda ve Denizli Traverten Jeoparkı konferansında konuşmacı olarak yer alan PAÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Yılmaz Kolancı, Attouda Antik Kenti’nin coğrafi yapısını, yerleşimini, geçmiş kültürünü, tarihi bilgileri ve nüfus yerleşkesini detaylı olarak katılımcılarla paylaştı.

SARAYKÖY’ÜN JEOSİT ALANLARI

Jeoparkın ne olduğu konusunda açıklamalar yaparak dünyada ve Türkiye’de jeopark sürecini, jeoparkın bölgeye ve ülkeye neler kazandıracağını anlatan Prof Dr Özkul, Sarayköy’deki jeosit alanlarını sıraladı. Doğal jeositlerde tekkehamam, kızıldere jeotermal sahasının olduğunu,tarihi ve kültürel jeositlerde Sultan Sarıbaba Türbesinin, Ahmetli Köprüsünün, Sarayköy tren istasyonunun ve Tekke caminin yer aldığını söyledi. Arkeolojik jeositler arasında da Attouda Antik Kenti’nin bulunduğu bilgisini verdi.