Öğrencilerin bitirme projeleri tarihi kentteki yapıların restorasyonuna ilham verecek – D20Haber
19.04.2024, Cuma
10 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. SARAYKÖY
  8. /
  9. Öğrencilerin bitirme projeleri tarihi kentteki yapıların...

Öğrencilerin bitirme projeleri tarihi kentteki yapıların restorasyonuna ilham verecek

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 15 Ekim 2021 Cuma - 10:09Güncelleme: 15 Ekim 2021 Cuma - 12:05
Öğrencilerin bitirme projeleri tarihi kentteki yapıların restorasyonuna ilham verecek

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Buldan Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Programı öğrencilerinin bitirme projeleri, Sarayköy’ün Hisar Mahallesi’ndeki Attouda Antik Kenti’ndeki bazı yapıların restorasyonuna ilham verecek.

M.Ö. 2'nci yüzyılda kurulduğu tahmin edilen Attouda Antik Kenti'nde geçtiğimiz günlerde Araştırma Görevlisi Dr. Bilge Yılmaz Kolancı başkanlığında Kültür ve Turizm Bakanlığı, PAÜ ve Sarayköy Belediyesi iş birliğiyle başlatılan yüzey araştırma çalışmalarının ilki tamamlandı.

Bu arada, antik kentte yer alan Sarayköy Belediyesine ait 7 yapının restorasyonu için Belediye Başkanı Özbaş harekete geçti. PAÜ Buldan Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Programı ve Sarayköy Belediyesi iş birliğiyle bu yapılar restore edilecek.

Röleve ve restorasyon dersi kapsamında, öğrencilerin rölöve ve restorasyon ölçüm çalışma alanı olarak Attouda Antik Kenti belirlendi. 35 öğrenci belediyeye ait 7 binanın rölöve, restitüsyon ile restorasyon projelerini hazırlayacak. Öğrencilerin bitirme projeleri de tarihi binaların restorasyonunda kullanılacak.

 ÖĞRENCİLERDEN ATTOUDA’YA ZİYARET

Çalışmalara başlamak için Sarayköy’e gelen PAÜ Buldan Mimari Restorasyon Programı öğretim görevlileri Gamze Şayın, Erkan Baloğlu ve öğrencilere Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, Dr. Bilge Yılmaz Kolancı ve Hisar Köy Attouda Turizm ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Tarık Urgan eşlik etti. Attouda Antik Kenti’ni öğrencilere adım adım gezdiren Özbaş ve Dr. Kolancı, kentin tarihi hakkında bilgi verdi.

BELEDİYE BİNALARININ RESTORASYONU İÇİN İLK ADIM ATILDI

Tarihi binalar için Sarayköy Belediyesi ve PAÜ Buldan Meslek Yüksekokulunun mutabakat sağladığını belirten Özbaş, “PAÜ Buldan Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Programı öğretim görevlileri Gamze Şayın, Erkan Baloğlu ve program öğrencilerimiz ile birlikte çalışmalarımızı başlattık. Öğrencilerimiz ile birlikte köyümüzü gezdik. Tarihi mekanlarımızı dolaştık. Öncelikle belediyemize ait binaların restorasyonları için çalışmalara başladık. Attouda’nın Türkiye ve Denizli turizmine kazandırılması, iç ve dış turizm potansiyelinin bir an önce ayaklanması için Sarayköy Belediyesi olarak destek vermeye her zaman hazırız. Güzel bir iş birliği ile hep birlikte Attouda’mızı güzel projeler kazandıracağız” dedi.

“TARİHE IŞIK TUTMUŞ OLACAĞIZ”

Öğretim görevlisi Gamze Şayın da, iş birliği projesiyle öğrencilerin bitirme projelerini Attouda’da yapmalarının kararlaştırıldığını söyledi. Şayan, “Yapılarımızı ele alacağız. Öğrencilerimiz bu yapıların rölevelerini, restitüsyonlarını ve restorasyon projelerini çıkaracak. Aslında tarihe bir ışık tutmuş olacağız. İlerleyen dönemde her yeni gelen öğrencilerimizle birlikte adım adım çalışmalar yaparak burayı bitirmeye çalışacağız. Yapılar çok hızlı bir şekilde tahribata uğruyor. Günümüzün halini bir yerde belgelemiş olacağız” diye konuştu.