Mahalleliler 50 yıl sonra yeniden kurulan ‘cıngırdak’ ile çocuklar gibi eğlendi – D20Haber
23.04.2024, Salı
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. SARAYKÖY
  8. /
  9. Mahalleliler 50 yıl sonra yeniden kurulan...

Mahalleliler 50 yıl sonra yeniden kurulan ‘cıngırdak’ ile çocuklar gibi eğlendi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 12 Haziran 2021 Cumartesi - 10:09Güncelleme: 12 Haziran 2021 Cumartesi - 10:10
Mahalleliler 50 yıl sonra yeniden kurulan ‘cıngırdak’ ile çocuklar gibi eğlendi

Denizli’nin Sarayköy ilçesinde, geçmişi M.Ö. 200 yıllara uzanan Attouda Antik Kenti üzerine kurulan Hisar Mahallesi’nde, yarım asır önce unutulan geleneksel “cıngırdak” eğlencesi yeniden canlandırıldı.

Attouda Antik Kenti’nin yeniden gün yüzüne çıkarılması için başlatılan çalışmalar devam ederken, sit alanı ilan edilmesinin ardından giderek nüfusun azaldığı kırsal mahallenin son sakinleri, eski bir eğlence aracını yeniden faaliyete geçirdi. Bir dönemin vazgeçilmez eğlencelerinden olan, bayramlarda genç kızlar ile kadınların toplanıp eğlendiği “cıngırdak”, yeniden kurularak nostaljinin yaşanması sağlandı.

Hisar Mahallesi Muhtarı Aşkın Şen’in öncülüğünde kurulan geleneksel oyun aracı cıngırdak, en çok köyün yaşlılarını sevindirdi. Yaklaşık 1,5 metre yüksekliğindeki direğin üzerine monte edilen 6 metrelik ağaç gövdesinin iki ucuna tutunup hoplayıp zıplayarak daireler çizen yaşlılar, hatıralarını canlandırdı.

Aza İlter Armağan, “Bizim çocukluğumuzda vardı. Her bayram bu eğlence düzenlenirdi. Kurduğumuz cıngırdak ile tekrar yaşatmaya çalışıyoruz. Çam ve dut ağaçlarında yapılabiliyor. Göbeği oyulup, içine kömür koyuluyor” dedi.

Kırsal mahallede çok fazla genç kalmadığını ancak hafta sonu ziyaret edenlerle birlikte kendilerinin de çıngırdağa bindiğini belirten Semih Öz ise, köye gele gençlere geleneksel oyuncağı öğrettiklerini söyledi. Cıngırdağa binerken dedelerinin yaşadığı günleri anımsadıklarını kaydeden Öz, şöyle konuştu:

“Bu köylüyüm ve burada son kalan gençlerden bir tanesiyim. Uzun zamandır köyümüzde olan bir şey bu. Bayadır oynanmıyordu. Kültürümüzün yenilenmesi açısından muhtarımız böyle bir şey düşündü. Hem eğlenceli hem de kendimizin vakit geçirmek için güzel bir şey oldu. Teknoloji ileri olduğu için herkes ona sarmış durumda. Kültürümüzü daha iyi tanıyalım diye telefonda ziyade oyunla vakit geçiriyoruz.”

DENİZLİ (İHA)