Dokumacı esnafını zam çarptı, tezgahlar sustu – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. BABADAĞ
  8. /
  9. Dokumacı esnafını zam çarptı, tezgahlar sustu

Dokumacı esnafını zam çarptı, tezgahlar sustu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 1 Şubat 2022 Salı - 11:39Güncelleme: 1 Şubat 2022 Salı - 11:44
Dokumacı esnafını zam çarptı, tezgahlar sustu

Denizli’nin dokumasıyla ünlü Babadağ ilçesinde esnaf zor günlerden geçiyor. Yüksek elektrik zammının çarptığı esnaf, şalter indirip tezgahlarını durdurdu. Ali Işıkdemir isimli vatandaş yaşadıklarını “Sağlıkçıyım işsizim, dokumacıyım işsizim, daha da söyleyecek söz bulamıyorum” diye sözleriyle dile getirdi.

Elektriğe 1 Ocak’ta yüzde 127’yi bulan zam yapılmasının ardından faturalar yükseldi. Babadağ ve mahallelerinde dokumacılık yapan esnafın büyük bölümü yüksek faturaların altından kalkamayacağını görünce çalışmaya ara vermek zorunda kaldı. İlçede 4 bin dolayında tezgahın yaklaşık bir aydır çalışmadığı bildirildi.

14 KURUŞLUK ARTIŞ ÇARE OLMADI

Fason üretim yapan dokumacılar, atkı başına 51 kuruş olan fiyatı müşterilerinin 65 kuruşa yükselttiğini, ancak bunun elektrik faturasını karşılamaya yeterli gelmediğini, yeni bir artış talebinin karşılanmaması üzerine üretime ara verdiklerini söyledi. Enflasyon nedeniyle makine ekipmanları, yağ ve diğer giderlerin de arttığını söyleyen dokumacılar, “Böyle devam ederse baba mesleği dokumacılığı terk etmek zorunda kalırız” diye konuştu.

MEHMET KILIÇ: YÜZDE 127 ZAM NEDİR?

600 tezgâhın kapandığı Mollaahmetler Mahallesi’nden Mehmet Kılıç, kendilerini ziyaret eden İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’e sorunlarını aktardı. Kılıç, “Geçen yıl ocak ayında 2 bin 500 lira elektrik faturası ödedim. Kasım ayında fatura 5 bin lira geldi. Şimdi çalıştırsam 12-13 bin lira gelecek. 7 tezgahtan bir ay boyunca 20 bin lira ciro yapıyorum. Yarısından fazlası elektriğe gidecek. Üç çalışanım var. Ne Bağ-Kur’umu ne de sigortamı ödeyemiyorum. Geçen yıl 160 liraya aldığım makine yağını şimdi 670 lira. Bir mekik içi 10 liraydı, 30 lira oldu. İyisi 50 lira. Elimizden ekmeğimizi aldılar. Şu anda bu işi kimse yapamaz. Böyle şey olmaz, yüzde 127 zam nedir?” ifadelerini kullandı.

ALİ IŞIKDEMİR: “SAĞLIKÇIYIM İŞSİZİM, DOKUMACIYIM İŞSİZİM”

Ali Işıkdemir de sorunlarını “4 dokuma tezgâhım var. Aylık gelirim yüzde 100 yakın düştü. Elektrik bizim ana giderimiz. 2 bin makinenin köyde ortalama faturası 1 milyon lira gelirken, şimdi 2 milyon lirayı geçmiş durumda. Yedek parça fiyatları aldı başını gitti. Hayatın giderleri arttı. Biz artık makinelerimizi çalıştırdıkça zarar ediyoruz bu nedenle kapattık. Yeni yıla girdiğimizden beri tezgâhlarımız kapalı. Ben acil tıp teknisyenliği mezunuyum. Kendi alanımda 30 bin kişi içinden 250’nci sıradayım. Sağlık atamasının olmaması sağlık mesleğinden uzaklaştırdı. Elektrik faturasının yükselmesi dokumacılıktan uzaklaştırdı. Bildiğimiz hiçbir işi yapamıyoruz. Etrafımız işsiz dolu. Sağlıkçıyım işsizim, dokumacıyım işsizim daha da söyleyecek söz bulamıyorum” diyerek dile getirdi.

 

MUSTAFA SARPKAYA: “BOŞ BOŞ GEZİYORUM”

Yetkililerden sorunlarına çözüm bulmasını isteyen Mustafa Sarpkaya da “Ben hem dokumacıyım hem de dokuma makineleri ustasıyım. 4 makinem var. Elektrik zammı yüzünden kapatmak zorunda kaldım. Yedek parça fiyatları aldı başını gitti. Geçen yıl 45 lira olan parçayı şu anda 105 liraya alıyorum. Bu parçadan makinede 14 tane var. Günde iki kez kırıldığı oluyor. Makinelerimizi kapatmak zorunda kaldık. Yetkililerden bir an önce çözüm bulmasını istiyorum. Şu an bir iş yapmıyoruz, boş boş geziyoruz” dedi.

SEYHAN PAZARCI: YILBAŞINDA KAPATTIK

Kelleci Köyünde 10 kişi çalıştıran dokumacı Seyhan Pazarcı da “Biz yılbaşıyla birlikte kapattık. Elektriğe peyderpey gelen zamlar zaten bizi olumsuz etkiliyordu. Geçen yılbaşında 17 bin lira gelen elektrik faturası bu yılbaşında 42 bin lira geldi. Bu durumda mecburen kapatmak zorunda kaldık. Girdi fiyatları yüksek. 10 kişi çalıştırıyorduk, evlerine gönderdik. Şimdi bekliyoruz. Makinelerimizi çalıştırma şansımız yok çünkü zarar ediyoruz. Dayanma şansımız yok ama açma şansımız hiç yok. Ben şimdi bir ay çalışırsam bu girdi fiyatlarıyla 50-60 lira zarar ediyorum. Böyle bir durumda tesisi açma şansım kalmıyor”diye konuştu.

MUHTAR KARABULUT: MALİYET CİDDİ ORANDA ARTTI

Kelleci Mahallesi Muhtarı Ümit Karabulut, mahallesinde emekli ve çobanların dışında kalan herkesin dokumacılık işi yaptığını belirterek, “İlçede dokuma tezgâhlarının en fazla olduğu yer bizim köyümüz. Geçen yılki maliyetler ile bu yılki maliyetler arasında ciddi fark var. Sıkıntı yaşıyoruz. Yılbaşında gelen elektrik zammından sonra burada 2 bin tezgâh kapatıldı. İnsanlar sigorta primlerini ödeyemez durumda. Bu süreçte kredi çekenler de oldu. Şimdi bu insanların kredilerinin günü gelecek. Çok sıkıntılı günler yaşanmasın istiyoruz” dedi.

MELEK KAVLAK: HİÇBİR İŞ YAPMIYORUZ

Dokumacı Melek Kavlak da içinde bulundukları ortamı “Zamlardan sonra iyi kötü biraz idare ettik ama elektrik fiyatı yükselince her şey karıştı. Makineler durunca bizim hayatımız da duruyor. Bir buçuk ay önce makinelerimizi kapatmak zorunda kaldı. Çalıştırırsak elektrik faturasını ödeyemiyoruz. Kredi çektik ödeyemiyoruz. Atölye yaptık borcumuzu ödeyemiyoruz. Bakalım sonu nereye kadar gidecek. Şu anda hiçbir iş yapmıyoruz. Devletten beklentimiz bu elektrik giderlerine bir çare bulsunlar” sözleriyle anlattı.