AHFEŞ’İN KEÇİSİ – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAZARLAR
  4. /
  5. İbrahim AKMAN
  6. /
  7. AHFEŞ’İN KEÇİSİ

AHFEŞ’İN KEÇİSİ

A- A+

Son yazımızda Cevdet Paşa’dan bahsetmiş ve paşanın toplumu bir saatin çarklarına benzettiğini, her bir dişlinin ne kadar önemli olduğunu ifade etmiştik. Bu önemli dişlilerden birisi de eğitimdir. Eğitim deyince de benim aklıma hemen Suriyeli dil bilimci Ahfeş ve hikayesi gelmiştir.

Ahfeş, dil konusunda dersler veren bir alimdir. Ancak bulunduğu çevrede derslere ilgi azdır ve az sayıdaki öğrencilerde çok sık devamsızlık yapmaktadır. Ahfeş öğrenciler devamsızlık yaptığı zamanlarda da hatta derse hiç kimse gelmese bile, gelir boş sıralara dersini anlatırmış.
İlerleyen zamanlarda sınıfta dinleyen bir kişi olsun diyerek, keçisini sınıfa getirip ona anlatmaya başlamış. Dersini anlatır, anlatır, anlatır, bazı yerlerde duraklar ve “keçiye anladın mı?” diye sorup, keçinin yularını çekip başını sallamasını sağlarmış. Bu şekilde derslerini anlata anlata günler, aylar geçmiş ve keçi artık “anladın mı?” sorusunu duyar duymaz ipinin çekilmesine gerek kalmadan başını sallar hale gelmiş ve şartlanmıştır.

Bugün içinde bulunduğumuz eğitim sisteminde de öğrencilerimiz, maalesef Ahfeş örneğinde olduğu gibi, okumayan, sorgulamayan, düşünmeyen, düşündüğünü ifade edemeyen bireyler haline gelmiştir. İçinde bulunmuş oldukları sınav sisteminden dolayı her birisi birer testmatik haline gelmiştir. Yani öğrenciye herhangi bir konu ile ilgili sual sorulduğunda bize şıkları sormakta, hangi şıklar var diye bize cevap vermektedir. Bu da ister istemez bu eğitim sisteminde yetişen bireylerin çağın gerçeklerinden uzak yetişmelerine sebep olmaktadır.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından her yıl yayınlanmakta olan "Küresel Rekabetçilik Endeksi” raporuna göre, Türkiye küresel rekabetçilik endeksini oluşturan 12 bileşenden 5’inde ortalamanın altında kalarak, “inovasyon” alanında 58 ülkenin gerisinde yer aldı. Günlük hayatımızda çok sık kullandığımız “başımıza yeni icat çıkarma” deyiminin de toplum olarak hakkını vermiş olduk.

Sonuç itibariyle; Türkiye milli gelirini 20 bin, 30 bin dolarlı seviyelere ulaştırmak ve 2023, 2071 hedeflerini gerçekleştirilebilmesi için eğitim sisteminde köklü değişikliklere acilen gitmesi gerekiyor.
Selam ve muhabbetle…

Yazarın Diğer Yazıları
PABUCUN DAMA ATILMASI
13 Haziran 2018 Çarşamba
SAATİN ÇARKLARI
16 Mayıs 2018 Çarşamba
ALLAH’IN YERYÜZÜNDEKİ GÖLGESİ
2 Mayıs 2018 Çarşamba
GALİP OLAN ALLAH’TIR
18 Nisan 2018 Çarşamba
TARİH ŞUURU 2
21 Mart 2018 Çarşamba
TARİH ŞUURU
7 Mart 2018 Çarşamba
ORHAN ABİMİZ
7 Şubat 2018 Çarşamba
ÜST AKIL NE KADAR AKILLI?
24 Ocak 2018 Çarşamba