SAATİN ÇARKLARI – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu

SAATİN ÇARKLARI

A- A+

Ahmet Cevdet Paşa, Osmanlı devletinde on dokuzuncu asırda yetişen Türk devlet ve bilim adamı, tarihçi, hukukçu, şair mecelleyi kaleme alarak İslam hukukunu sağlam bir dille kitaplaştıran kişidir.

Cevdet Paşa için tarih hali aydınlatan mazidir. Tarihçinin vazifesi, hadiseleri sebep ve neticesine bağlamak onları belli bir zaman çerçevesine yerleştirerek izah etmektir. Bu değerli devlet adamının günümüze de ışık tutan toplumla ilgili düşünceleri bulunmaktadır.
Cevdet Paşa’nın nazariyesine göre toplumdaki kurumların her biri saatin dişlilerine benzemektedir. Bu dişlileri ordu, eğitim, bürokrasi gibi adlarla ifade edebiliriz. Bu nazariyeye göre, saatin çarklarının herhangi birinde aşınma olursa saat bozulur ve saat sağlıklı çalışamaz. Yani toplumdaki müesseselerin işleyişindeki bir sıkıntı bütün toplumun diğer müesseselerine de yansımaktadır.

Türkiye özellikle son elli yıldır büyük bir değişim ve dönüşüm içerisindedir. Bu yapılan değişikliklerde çok başarılı olduğumuz alanlar olduğu gibi, sıkıntı yaşadığımız alanlarımızda bulunmaktadır.
Dünya ülkeleri arasında Türkiye’nin en fazla genç nüfusa sahip olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla hassas olduğumuz en önemli konulardan biri de eğitimdir. Eğitim alanında ülkemizde sürekli değişiklikler yapılmasına rağmen bir türlü istenilen düzeye getirilememiştir.

Ülkemizde yirmi sene öncesine kadar üniversiteyi okumak, bitirmek önemliydi. Çünkü sınıf atlanabiliyordu. Okulu bitirdikten sonra iş bulma endişesi yaşamıyor, üniversiteyi bitiren herkes iş sahibi oluyordu.
Fakat son yirmi senede dünyada yaşanan değişim ve dönüşüm, izlemiş olduğumuz eğitim politikasındaki bir takım eksiklikler, eğitim sisteminde yapılan yanlış reformlar ve birçok sebepten dolayı milyonlarca üniversite mezunumuz istihdam edilememe durumu ile karşı karşıya kalmaktadır. Yani Cevdet Paşa’nın ifadesiyle kurumları bir saatin çarklarına benzetecek olursak, çarklardaki herhangi birindeki aksaklığın diğerlerini de etkilediğini görmüş oluyoruz. Eğitimdeki yaşadığımız sıkıntılar da buna örnek olarak gösterilebilir.

Dostlar, Türkiye 24 Haziran 2018 seçimleri ile birlikte büyük bir sistem değişikliği içerisine girmiş bulunmaktadır. Yeni başkanlık sistemi beraberinde, devleti oluşturan kurumlar ve müesseseler yeniden dizayn edilecektir. Öyleyse bu yeni dönemde oluşturulacak müesseselerde Cevdet Paşa’nın bakış açısıyla bütünü kucaklayan, her bir çarkın ahenkli ve uyumlu çalışmasını temenni ediyoruz.
Selam ve muhabbetle…

Yazarın Diğer Yazıları
PABUCUN DAMA ATILMASI
13 Haziran 2018 Çarşamba
AHFEŞ’İN KEÇİSİ
30 Mayıs 2018 Çarşamba
ALLAH’IN YERYÜZÜNDEKİ GÖLGESİ
2 Mayıs 2018 Çarşamba
GALİP OLAN ALLAH’TIR
18 Nisan 2018 Çarşamba
TARİH ŞUURU 2
21 Mart 2018 Çarşamba
TARİH ŞUURU
7 Mart 2018 Çarşamba
ORHAN ABİMİZ
7 Şubat 2018 Çarşamba
ÜST AKIL NE KADAR AKILLI?
24 Ocak 2018 Çarşamba