Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramazan Donat’ın geliştirdiği “Çok Damlacıklı Membran Sistemi” ile endüstriyel atıklarda bulunan bor, bakır, demir, krom, mangan gibi ağır metallerin geri kazanımları sağlanırken, bunların çevreye verdiği zararlar da en aza indiriliyor.
PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramazan Donat’ın, yine aynı bölümde görevli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Cetişli’nin de desteğiyle geliştirdiği sistemle atık sularda yer alan bakır, kadmiyum, mangan, demir, molibden, civa, krom ve kurşun gibi bazı ağır metaller arıtılabiliyor. Böylece hem çevrenin hem de o çevrede yaşayan canlıların zarar görmesine büyük ölçüde engel olunuyor.
Özellikle metalürji sanayi alanında çevreye ve canlılara zarar veren ağır metal iyon atıkların arıtılmasının önemine vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Donat, geliştirdiği membran sistemi ile kısa sürede yüzde 100’e yakın oranda ağır metallerin tekrar geri kazanılabildiğini ifade etti.
JEOTERMAL SULAR TARIM ARAZİLERİNDE KULLANILABİLECEK
Jeotermal sularda bor ve arseniğin standartların üzerinde mevcut olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç Dr. Donat, özellikle sulama sularında arseniğin yüksek olması durumunda bitki bünyesine geçtiğini ve inorganik arsenik olarak depolandığını, bor bileşiğinin de toprağın gözenekliliğini düşürdüğünü ve bitki köklerinin hava almasını engelleyerek yol açtığını, dolayısıyla bu soların tarımsal amaçlı kullanılamadığını, geliştirdiği sistemin diğer sistemlerden daha az maliyetli olduğunu, Çok Damlacıklı Membran Sistemi ile jeotermal suların da tarım alanlarının sulanmasında kullanılabileceğini sözlerine ekledi.