Prof. Dr. Yaylalı: Bayramda fazla tatlı tüketmeyin! – D20Haber
09.05.2024, Perşembe
15 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Prof. Dr. Yaylalı: Bayramda fazla tatlı...

Prof. Dr. Yaylalı: Bayramda fazla tatlı tüketmeyin!

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 23 Mayıs 2020 Cumartesi - 11:21Güncelleme: 24 Mayıs 2020 Pazar - 20:32
Prof. Dr. Yaylalı: Bayramda fazla tatlı tüketmeyin!

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Endokrinoloji BD. Başkanı Prof. Dr. Güzin Fidan Yaylalı, Ramazan Bayramı’nda geleneksel olarak tatlı tüketiminin arttığına dikkat çekerek, “sabah kahvaltısını ihmal etmeyin, fazla tatlı tüketmeyin!” uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Güzin Fidan Yaylalı, yaptığı açıklamada, bayramda beslenme alışkanlıklarına değindi. Coronavirüs salgını nedeniyle el hijyenine özen göstermesi gerektiğini anımsatan Prof. Dr. Yaylalı, hijyen için ellerin sabun ve su ile en az 20 saniye ovarak yıkanması gerektiğini, sık ve ortak kullanılan yüzeylerin düzenli olarak temizlenmesinin önemli olduğunu, tokalaşma, sarılma ve öpüşme gibi sosyal aktivitelerden kaçınılıp sosyal mesafeye dikkat edilmesinin, dışarıya çıkması gerektiğinde maske kullanmasının önemli olduğunu belirtti.

Dengeli beslenme, egzersiz ve iyi bir uyku düzeninin bağışıklık sisteminin dengeli olması için gerekli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yaylalı, bayramda beslenme alışkanlıklarının düzenli tutulmasını önererek, şöyle devam etti:

“Ramazan Bayramı’nda da değişen beslenme düzeni ayrıca kan şekeri oynamalarına sebep olabilmektedir. Ramazanda uzun süren açlıklar, hareketsizlik ve yeterli miktarda su tüketememe gibi durumların ardından bayramda normal yeme düzenine geçilmesiyle maalesef fazla yeme eğiliminde olunabilir. Yüksek miktarda şeker, yağ ve tuz içeren besinlerin tüketimi kan şekerinde ani dalgalanmalara sebep olurken, ani kilo artışına ve sindirim sistemi rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarabilir. Özellikle kan şekerinin hızlı yükselmesi diyabet hastaları için ciddi bir tehlike oluştururken, sağlıklı bireyler için de risk oluşturmaktadır.”

“SABAH KAHVALTISI ÖNEMLİ”

Kahvaltının önemine de değinen Prof. Dr. Yaylalı, “Sabah sağlıklı bir kahvaltıyla güne başlamanız, gün içerisinde sizi daha rahat hissettirecektir. Bayramda öğün atlamak yerine kendinize göre ana ve ara öğünlerin olduğu dengeli bir beslenme tarzı oluşturulmalıdır. Öğün atlamak kan şekerini düşürerek daha fazla açlık hissetmenize neden olur. Ramazan boyunca susuz kalan vücudun kaybettiği sıvı miktarını yerine koymak gerekir. Bayram ve sonrasında günde en az 2 litre su içmeniz sıvı ihtiyacınızı giderir. Bayram şerbetli tatlı tüketiminin arttığı bir dönemdir. Çikolata, baklava veya şekerlemeler gibi basit şekerlerin tüketimi yerine meyveli veya sütlü tatlılardan küçük porsiyonlar halinde tüketilebilir. Bunlar kan şekerinin daha yavaş yükselmesine neden olur” dedi.