Pamukkale 100 yılda böyle değişti – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  4. /
  5. PAMUKKALE-HİERAPOLİS
  6. /
  7. Pamukkale 100 yılda böyle değişti

Pamukkale 100 yılda böyle değişti

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 25 Mayıs 2020 Pazartesi - 15:25Güncelleme: 25 Mayıs 2020 Pazartesi - 16:11
Pamukkale 100 yılda böyle değişti

Denizli’nin dünya vitrinindeki turizm beldesi Pamukkale’nin eski ve yeni fotoğraflarını yan yana koyup, “evrim geçirmiş” diyebiliriz. Ya da “Pamukkale’de traverten alanı eskiden mi daha genişti, günümüzde mi?” sorusunun yanıtını bu fotoğraflara bakarak verebiliriz.

Pamukkale... Öyle bir yer ki, kimileri kat kat travertenlere bakıp “Beyaz Cennet” diye adlandırıyor. Kimileri “termal sularıyla binlerce yıllık şifa kaynağı” diyor. Kimileri İsa’nın havarilerinden Az. St. Philip’in mezarının Roma ve Bizans dönemi eserleriyle bezeli Hierapolis’te bulunması nedeniyle “inanç turizmi”nin adresi olarak gösteriyor. Bu örnekleri çoğaltabilir ama kim ne sıfat takarsa taksın Pamukkale çok özel bir yer.

Evet, doğal bir güzellik. Çökelez’in eteklerindeki kaynağın yarattığı Pamukkale’de, kanallar açılarak insan eliyle suyun dağıtımının sağlanmasıyla traverten alanı daha da genişlemiş. İşte bunun en güzel belgesi de İngiliz gezgin Gertrude Bell’in 103 yıl önce çektiği fotoğraf. O fotoğraf ile bugün Pamukkale fotoğrafını yan yana koyduğunuzda, traverten alanının ne kadar genişlediği  daha net anlaşılıyor.