Pamukkale travertenleriyle ilgili yeni sit kararı – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  4. /
  5. PAMUKKALE-HİERAPOLİS
  6. /
  7. Pamukkale travertenleriyle ilgili yeni sit kararı

Pamukkale travertenleriyle ilgili yeni sit kararı

A- A+
Veli Yunus Ünal / D20HABER
Yayınlanma: 10 Mart 2024 Pazar - 09:41Güncelleme: 10 Mart 2024 Pazar - 11:41
Pamukkale travertenleriyle ilgili yeni sit kararı

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, dünyaca ünlü Türk turizminin gözbebeği Pamukkale travertenleri bölgesiyle ilgili yeni bir sit kararı aldı. Bu kararla traverten bölgesi "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" ilan edildi. "Doğal Sit Kesin Korunacak Hassas Alan" tesciline yönelik yürütülen idari sürecin ise devam ettiği açıklandı.

Denizli turizminin dünyaya açılan penceresi olan ve 1988 yılında UNESCO tarafından hem kültürel hem doğal miras olarak "Dünya Mirası Listesi"ne alınan Pamukkale travertenlerine yönelik yeni bir karar alındı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının, 10 Mart 2024 tarih ve 32 bin 485 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan kararıyla, traverten bölgesini "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" ilan edildi.

"Doğal Sit Kesin Korunacak Hassas Alan" tesciline yönelik yürütülen idari sürecin ise devam ettiği belirtildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün, Pamukkale travertenleri ile ilgili Resmi Gazete’de yayımlanan tkararı şöyle:

"Denizli ile Pamukkale ilçesi sınırları içerisinde yer alan Pamukkale Travertenleri Doğal Sit Alanı, bakanlık makamının 5 Mart 2024 tarihli ve 8959638 sayılı oluru ile ‘Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edildi. ‘Doğal Sit Kesin Korunacak Hassas Alan’ tesciline yönelik yürütülen idari süreç devam etmektedir.

27 Ekim 2017 tarihli ve 30223 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Korunan Alanların Taspit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 2. maddesinin (j) bendinde yer alan 'Anıt ağaçlar hariç, tabiat varlıklarının ve doğal sit alanlarının tescil kararları Resmi Gazete'de yayımlanır ve bakanlığın internet sayfasında bir ay süre ile duyurulur hükmü' gereği haritada belirtilen doğal sit alanının tescili tebliğ olunur."