ERGEN İLE İLETİŞİM – D20Haber
15.05.2025, Perşembe
15 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAZARLAR
  4. /
  5. Halil SAĞAT
  6. /
  7. ERGEN İLE İLETİŞİM

ERGEN İLE İLETİŞİM

A- A+

Ergen yeni bir kimlik peşinde olan kişiye denir. Oyun zamanı geride kalmış, artık kendine ait kararları alması gereken bir döneme adım atmaya başlamıştır. Tek amacı çevresindekilerden farklı, kendine ait bir davranış, ilgi, beceri ortaya koymak ve bunu çevresindeki herkese kanıtlamaktır. Bu sebeple ergen birçok farklı kimlik denemesinde bulunacaktır.

Bir gün okulu bırakacağını çalışmaya başlayacağını söylerken, diğer gün fikrini bir anda değiştirerek üniversite okuyacağını söyler. Bir gün kemanla ilgilendiğini söylerken, bir kaç hafta sonra fikrini bir anda değiştirip bağlama kursuna gitmek istediğini söyleyecektir. Fikirleri, istekleri, gelecek planlamaları bir anda değişebilen ergen, farklı farklı rol denemelerinde bulunarak kendine ait bir kimlik bulma peşine düşecektir.

Bu rol denemeleri sırasında ergen desteklenmeli, ilgili olduğu alanlar gün yüzüne çıkarılmalıdır. Ebeveynlere mantıksız gelen durumlar olduğunda bu konu üzerinden karşımızda bir yetişkin varmışçasına muhatap alınmalıdır. Ergenin konu üzerinde ki fikirleri sorulmalı onun bakış açısına saygı duyulduğu gösterilmelidir. Böylelikle rol denemeleri sürecinde kendine ait bir yer edinebilecektir. Bunun tersi durumlar da ise yetişkinlikte birçok farklı iş koluna girip çıkan bir yapı ile karşı karşıya kalınacaktır.

Çok defa ebeveyni ile tartışmaya giren ergen, tartışmış olduğu konunun ateşli bir savunucusu gibi görünse de asıl maksadı karşısındakinden farklı düşündüğünü ortaya koymaktır. Çünkü farklı düşünmek ona yeni ve kendine ait bir çerçeve kazandıracaktır. Ancak ebeveyninin veya öğretmeninin sözünü dinlemek onların söylediklerini yapmak, kendine ait bir kimliğin oluşmayacağını düşündürür. Bu nedenle isyan etmek, ona çizilen çerçeveye her fırsatta baş kaldırmak, toplum kurallarını çiğnemek sık görülen davranış biçimlerindendir.

Kendiliğin değiştirilme süreci hem aile için hem ergen için sancılı geçer. Bu döneme otomatik olarak eklenen hormonal yapıda işin içine girince tepkisellik kaçınılmaz olur. Yeni bir kendilik inşa edilmeli, aynı zaman da fizyolojik farklılıklar da kendini göstermeye başlamalıdır. Bu ergen için uzun ve zor bir dönemin kendini göstermeye başlayacağı anlamına gelecektir.

Bu sürecin aile için zorluklarından bir tanesi de çocuğun kontrol altında olduğu aileye karşı çıkışlarıdır. Aile henüz ona ait bir kimliği olduğunu kabullenemezken, ergen ise bu konu üzerinden ailesine baş kaldırır. Kontrolü altında olduğu yönetime karşı bağımsız hareket edebilme becerisi kazanmak ister. Bu da aile ile çatışmaya, restleşmeye kadar giden bir sürecin habercisi olacaktır. Edinmiş olduğu arkadaşlar annesinin hiç istemediği arkadaşlıklardır. Eğer annesinin istemiş olduğu kişilerle konuşur ise kendine ait bir kimliği olduğunu kendine kanıtlayamayacaktır. Bu dönem de yapılan restleşme ve rol denemelerine karşı ergenin düşüncelerini yok saymak ters kimliğin oluşmasına yol açar. Ergen, yetişkin yaşamında ters kimlik davranış özelliğini devam ettirecek çevresinde ki patronu, eşi ne derse tersini yapacaktır.

Ergen ile kurulan iletişim de onun seçimlerine saygı duyulmalı, tıpkı önemsediğimiz bir yetişkinle konuşuyor gibi kendiliğine değer verilmesi gerekmektedir.

Yazarın Diğer Yazıları
Yaşam Transferi
14 Ocak 2020 Salı
Hekimoğlu
7 Ocak 2020 Salı
Zamansız Öfke
24 Aralık 2019 Salı
Çocuk sever misiniz ?
3 Aralık 2019 Salı
Bütün Erkekler Aynı Mıdır?
25 Kasım 2019 Pazartesi
Kedi Sevgisi
5 Kasım 2019 Salı
Sevgi Pınarı
14 Ekim 2019 Pazartesi