9 gazeteciler federasyonu ile 86 gazeteciler cemiyetinin üye olduğu Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK), 4. Olağan Genel Kurul toplantısı Kütahya’da yapıldı. TGK Genel Başkanlığına, kongreye katılan delegelerin güven oyunu alan Nuri Kolaylı, yeniden seçildi. 93 delegenin hazır bulunduğu, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı ve TGK Delegesi Engin Ünal’ın da katıldığı TGK Genel Kurulu, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde yapıldı.
“YEREL BASIN YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA”
Kolaylı, TGK olarak yaptıkları çalışmaları anlattı, ekonomik zorluklar içinde olan yerel basının ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ kapsamında uygulamaya konulan kısıtlamalarla tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Konuyla ilgili detayları paylaşan Kolaylı, “Büyük özveri ve fedakârlıklarla kurduğumuz, örnek bir dayanışma içinde Türkiye’nin en üst çatı basın meslek kuruluşu haline getirdiğimiz Türkiye Gazeteciler Konfederasyonumuzun 2021- 2024 çalışma dönemini geride bırakıyoruz. Pandemi ve yüksek enflasyon ortamında gerçekleşen bu süreç, basın sektörünün ekonomik darboğaza girdiği, haber alma özgürlüğü açısından çeşitli kısıtlamaların yaşandığı zor bir dönem oldu. Pandemiden bu yana ekonomik darboğaz içindeki yerel basınımız, 13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ kapsamında uygulamaya konulan kısıtlamalarla tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bilindiği gibi yerel basının tek geliri, abone satışları, reklamlar ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla alınan resmi ilanlardır. Ancak tasarruf paketi kapsamında getirilen kısıtlamalarla yerel basının bu gelirlerinde önemli oranlarda azalma yaşanacaktır. Bu ortamda uygulamaya konan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, adeta yerel basının idam fermanıdır. Demokrasilerin gelişimine katkıda bulunan ve halkın özgür haber alma hakkı doğrultusunda kamusal görev üstlenen yerel basının yaşatılması için; Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ndeki olumsuz uygulamaların iptal edilmesi konusunda çalışıyoruz” dedi.
“DESTEKLEME YAPILMALIDIR”
Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği ile internet sitelerine ağır koşullar getirildiğini ifade eden Kolaylı, “Basın İlan Kurumu (BİK) Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği, başta yerel gazetelerin kurduğu internet haber siteleri olmak üzere tüm internet haber siteleri için ağır koşulları içermektedir. Yönetmelik gerekliliklerinin tekrar gözden geçirilerek, yerel gazetelerin ve internet haber sitelerinin desteklenmesi beklenmektedir” dedi.
“MESLEK YAYASI ÖNCELİĞİMİZ”
Basının yaşadığı sıkıntılara değinen ve özellikle meslek yasasının önemine vurgu yapan Kolaylı, “Öncelikle; gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’, teknolojik gelişmeler dikkate alınarak yazılı basının yanı sıra görsel, işitsel ve elektronik medyayı da kapsayacak şekilde günümüz koşullarına uygun olarak mutlaka çıkarılmalıdır. Böyle bir düzenleme fikir özgürlüğünü kısıtlayıcı değil, tam tersine haber alma özgürlüğünü gerçek anlamda hayata geçirmeyi sağlayıcı nitelikte olacaktır” dedi.
YÖNETİM KURULU ŞU İSİMLERDEN OLUŞTU
Nuri Kolaylı, Sefa Özdemir, Feridun Fazıl Özsoy, Erdoğan Erişen, Cem Kaytan , Gaye Coşkun, Osman Hakan Kiracı, Mehmet Çelik, Mehmet Ergün, Ergun Ata, Ali Cihangir, Derya Sarılarlı, İdris Taş, Ali Filizkan, Ercan Atay, Osman Koca, Atilla Durak, Ersen Küçük, Vahap Güner.Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri: Abdullah Alpağ, İhsan Uluözlü, Osman Nuri Boyacı, Cengiz Selci, Müjdat Çetin, Ümit Özmen, Deniz Başlı, Nihat Mazmanoğlu.