Her yıl 163.500 kişi kansere yakalanıyor – D20Haber
17.05.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Her yıl 163.500 kişi kansere yakalanıyor

Her yıl 163.500 kişi kansere yakalanıyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Nisan 2018 Çarşamba - 12:23Güncelleme: 4 Nisan 2018 Çarşamba - 12:23
Her yıl 163.500 kişi kansere yakalanıyor

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Gököz Doğu, ülkemizde her yıl 163 bin 500 kişiye kanser tanısı konulduğunu, bu hastalığın kalp-damar hastalıklarından sonra en sık görülen ölüm nedeni olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Gamze Gököz Doğu, Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, bu hastalığa dikkat çekti ve erken tanının önemini vurguladı. Kanseri “sosyal, psikolojik ve ekonomik yönleri de olan, hastayı ve hasta yakınlarını etkileyen çok yönlü ve ciddi bir hastalık” olarak tanımlayan Prof. Dr. Doğu, dünyada her yıl yaklaşık 14 milyon kişinin kansere yakalandığını, Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde ise her yıl ülkemizde 163 bin 500 kişiye kanser tanısı konulduğunu ifade etti.

Türkiye’de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp-damar hastalıklarından sonra en sık görülen ikinci ölüm nedeninin kanser olduğuna işaret eden Prof. Dr. Doğu, “Kanser, önlenebilir ve erken teşhisle tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı ve tedavi kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün olabilmektedir. Bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle tanı geciktiğinde tedavi de güçleşmektedir. Tarama asemptomatik hastalarda hastalığın erken evrede belirlenmesidir. Kansere bağlı erken ölümlerin yüzde 3-35’i bu sayede önlenebilmektedir. Böylece ileri evre kanserler için gerekli olan agresif tedaviler ve yan etkiler de azaltılabilir. Bu da bize tarama programlarının erken tanı ve tedavide ne kadar önemli olduğunu göstermektedir” dedi.

Haberin DevamıReklam




Kanser birçok faktörün bir arada etkileşimiyle oluştuğunu kaydeden Prof. Dr. Doğu, “Genetik rol kadar çevresel faktörler ve yaşam tarzı da kanser oluşumuna katkıda bulunmaktadır. Yaygın görülen birçok kanser türünün en az üçte biri daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin artırılması, alkol kullanımının azaltılması ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel maruziyetlerin önüne geçilmesi ile önlenebilmektedir” diye konuştu.

Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütüldüğünü anımsatan Prof. Dr. Gamze Gököz Doğu, meme kanserinde tarama yaşının 20, kolon kanserinde 50, rahim ağzı kanserinde 21, prostat kanserinde 50, akciğer kanseri için ağır sigara içicilerinde 55 olduğunu sözlerine ekledi.