Doç Dr Sarı: Delta varyantı, antikorlardan kaçabilme özelliğine sahip – D20Haber
23.04.2024, Salı
15 °C / 33 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. KORONAVİRÜS
  6. /
  7. Doç Dr Sarı: Delta varyantı, antikorlardan...

Doç Dr Sarı: Delta varyantı, antikorlardan kaçabilme özelliğine sahip

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 30 Temmuz 2021 Cuma - 12:50Güncelleme: 30 Temmuz 2021 Cuma - 12:51
Doç Dr Sarı: Delta varyantı, antikorlardan kaçabilme özelliğine sahip

PAÜ Hastanesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Enfeksiyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr Tuğba Sarı, Delta varyantının (B.1.617.2) daha hızlı bulaşmasının yanı sıra, antikorlardan kaçabilme ve aşı yanıtını olumsuz etkileme özelliği de taşıdığını belirtti.

Doç Dr Tuğba Sarı, yaptığı yazılı açıklamada, ilk kez Hindistan’da görüldüğü için Hint varyantı olarak adlandırılan Delta varyantının şu ana kadar Türkiye ile birlikte 124 ülkede görüldüğünü, ilk ortaya çıkan Wuhan virüsünü daha bulaşıcı özelliği olan ve İngiltere’deki alfa varyantının ortadan kaldırdığını, şimdide alfa varyantından iki kat daha bulaşıcı özelliği olan Delta varyantının baskın virüs haline gelmekte olduğunu ifade etti.

“DELTA VARYANTI HIZLI BULAŞMAKTADIR”

Normalde virüs bulaşısı için 20 dakika temas gerekirken, Delta varyantının ise 3-5 dakikada bulaşabildiğini, klinik bulgularında “burun akıntısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, ateş” gibi belirtilerin daha ön planda olduğunu, tat/koku kaybı ve öksürük gibi belirtilerin ise daha az görüldüğünü anlatan Sarı, şunları kaydetti:

“Delta varyantının, daha hızlı bulaşabilme özelliğinin yanı sıra, antikorlardan kaçabilme ve aşı yanıtını olumsuz etkileme özelliği de bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda, Delta varyantı için Pfizer-BioNTech aşı etkinliğinin 2,5 kat, Oxford-Astra Zeneca aşı etkinliğinin 4,3 kat daha az olduğunu gösterilmiştir. Ayrıca delta varyantına karşı korunmak için muhakkak çift doz aşılanma gerekliliği çalışmalarla ortaya konulmuştur.

Ülkemizde vaka sayılarında artışların takibine göre önlemler alınmaktadır. İki doz aşı olmuş ve üzerinden 14 gün geçen kişilerde veya iki doz Sinovac ve bir doz BioNTech sonrası 14 gün geçtikten sonra virüse karşı korunma başlamaktadır. Ancak yine de maske mesafe, hijyen ve havalandırmaya dikkat etmek gerekmektedir. Ülkemizde iki doz Sinovac sonrası bir doz BioNTech aşısı yapılanlarda koruyucu antikor düzeylerinin durumunu araştıran çalışmalar halen devam etmektedir.

Özet olarak, aşılanma ile bu virüsün önünü kesemezsek maalesef mevcut aşıların dahi koruyucu olmadığı, daha büyük mutasyonlarla karşılaşma riskimiz bulunmaktadır. Kontrolden çıkan daha ciddi, daha ölümcül mutasyonlarla karşı karşıya kalmamak için aşılı dahi olsak maske, mesafe, hijyen, havalandırma ve temas süresini kısa tutma gibi önlemlere çok daha özen göstermeli ve muhakkak aşı dozlarımızı tamamlamamız gerekmektedir.”