“Aşı kartı istenecek” iddialarına Koca’dan yanıt geldi – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. KORONAVİRÜS
  6. /
  7. “Aşı kartı istenecek” iddialarına Koca’dan yanıt...

“Aşı kartı istenecek” iddialarına Koca’dan yanıt geldi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 29 Eylül 2021 Çarşamba - 20:30Güncelleme: 29 Eylül 2021 Çarşamba - 20:30
“Aşı kartı istenecek” iddialarına Koca’dan yanıt geldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bazı mecralarda “ayı kartı istenecek” şeklindeki iddialara “HES kodu dışında uygulamamız yoktur” yanıtını verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, okula giden öğrencilerin bulunduğu yaş grubunun ele alındığında, 5-17 yaş arasındaki çocukların aktif vakaların yaklaşık dörtte birini oluşturduğunu, bu grubun aktif aşı programında olmadığının dikkate alındığında beklenen bir durum olduğunu, vaka sayıları içinde her kademedeki okulun açık kalması için gerekli önlemleri almaya devam edeceklerini söyledi.

“Aşı kartı istenecek” iddialarına da değinen Koca, “Bir takım mecralarda aşı kartı isteneceği iddia edilmiştir. Bakanlığımızın yurt içinde HES kodu dışında bir uygulaması yoktur. Bildiğiniz gibi birçok müesseseye girişte HES kodu uygulamamız bulunmaktadır. HES kodu ile giriş yapılan yerlerde zorunlu kontrol riskli kişilerin dolaşımda olmamasını hedef almaktadır. Bunlar, aktif hasta ya da aktif temaslı kişiler ile sınırlıdır. HES kodu kişilerin riskli ya da çok riskli olduğunu, aktif hasta olup olmadığını, aktif temaslı olup olmadığını, son 72 saat içinde PCR testi negatif olup olmadığını ve aşılı olup olmadığı bilgisini içermektedir. Kurum ve müesseseler HES kodundan hangi bilgileri sorgulamak isterlerse sorgulayabilmektedir” dedi.