Cumhuriyet döneminin özelliklerini taşıyan yapı: Bayramyeri Camisi – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. ÖZGÜN İÇERİK
  4. /
  5. DENİZLİ'NİN CAMİLERİ
  6. /
  7. Cumhuriyet döneminin özelliklerini taşıyan yapı: Bayramyeri...

Cumhuriyet döneminin özelliklerini taşıyan yapı: Bayramyeri Camisi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Mayıs 2019 Cuma - 08:02Güncelleme: 17 Mayıs 2019 Cuma - 08:31
Cumhuriyet döneminin özelliklerini taşıyan yapı: Bayramyeri Camisi

Bayramyeri Meydanı’nda bulunan ve aynı ismi taşıyan cami, mimari özelliğiyle Denizli’deki ilk örnek. Projesi, Denizli Belediyesi’ne hem başkan hem mimar olarak hizmet veren Ziya Tıkıroğlu’na ait Bayramyeri Camii’ni ilk yapan özelliği ise alt bölümünde pasaja yer verilmesi. Ancak, bu pasajın caminin yapılabilmesi için zorunlu olarak projede yer aldığı belirtildi.

Bayramyeri Camii, Denizli’de Cumhuriyet dönemi mimarisinin özelliklerini taşıyan bir yapı. Projesini, mesleğinin ilk yıllarında Denizli Belediyesi’nde mimar olarak görev yapan Ziya Tıkıroğlu hazırladı. İnşaatını ise o dönem Denizli’de taşeron olarak faaliyet gösteren Hüseyin Tomaş yaptı.

Yazılı hiçbir kaynakta bilginin yer almadığı Bayramyeri Camii ile ilgili projenin sahibi Denizli Belediyesi eski Başkanı Mimar Ziya Tıkıroğlu ile konuştuk. O yıllarda Denizli Belediyesi’nde mimar olarak görev yaptığını belirten Tıkıroğlu, “Orada eski bir cami vardı. Çürük raporu verilmiş, yıkılıp yerine yenisi yapılacak. Benden proje hazırlamam istendi. Hazırladım daha sonra da askerlik için ayrıldım. Denizli’ye tekrar döndüğümde cami inşaatı bitmişti” dedi.

PROJEDE NEDEN PASAJA YER VERİLDİ

Çürük raporu verilen ahşap caminin 1959’da yıkıldığını, Bayramyeri Camii’nin inşatına 1960 yılında başlandığını anlatan Tıkıroğlu, “Projenin uygulanabilmesi için mevcut arsa yetersiz kalıyordu. Bunun üzerine bitişiğinde yer alan arsa sahibiyle konuşuldu. Ona pasaj yapabileceği ifade edildi. Böylece cami tabanının o pasajla aynı olabilmesi için alt bölüm işyerleri olarak planlandı. O uygulama Denizli’de ilk örnektir” diye konuştu.

19 METRE ÇAPINDA KUBBE

Bayramyeri Camii’yi en belirgin yapan mimari özelliklerinden birisi de direksiz 19 metre çapındaki kubbesi. Kare şeklinde yapılan camideki büyük kubbe, güney ve kuzeyinde üçer küçük kubbeyle tamamlanmış. Küçük kubbeleri de sütunlar taşıyor. Kubbenin içi ise süslemeleriyle dikkati çekiyor.

Yapının güneyindeki mihrap ve çevresi çini ile donatılmış. Çini süslemelere niş kısmında da yer verilmiş. Mihrabın hemen üstünde ise vitray işlemeli pencere bulunuyor.

Caminin doğu-batı cephelerinin alt kısmına dörder, üst kısmında üçer pencere yer alıyor. Üst bölümdeki pencerelerde mihrap kısmında olduğu gibi vitray işlemeli camlar kullanılmış.

Minber bölümü Denizli’deki birçok ibadethanede olduğu gibi, mihraba dik olarak yerleştirilmiş. Sağ tarafında da cemaatin namaz kılabileceği boşluğun yer aldığı minberin yapımında mermer malzeme tercih edilmiş. Üzerindeki işlemeler de bu sanatın güzel bir örneğini oluşturuyor.