Fatma Hoca’nın yerine Yeni Camii – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. ÖZGÜN İÇERİK
  4. /
  5. DENİZLİ'NİN CAMİLERİ
  6. /
  7. Fatma Hoca’nın yerine Yeni Camii

Fatma Hoca’nın yerine Yeni Camii

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 28 Mayıs 2019 Salı - 08:00Güncelleme: 28 Mayıs 2019 Salı - 01:28
Fatma Hoca’nın yerine Yeni Camii

Denizli’de en göze hoş gelen ibadethanelerden birisi, kente gelen turistlerin de ilk uğrak yerlerinden olan ve Fatma Hoca Camii’nin yerine inşa edilen Yeni Camii, Cumhuriyet dönemi yapısı olsa da klasik Osmanlı mimarisi tarzıyla dikkati çekiyor.

Yavaş Yavaş gelişen Denizli’de kent merkezine 1940’lı yılların ikinci yarısında yeni bir cami yapılması gündeme gelir. Yer olarak da gelişen kente göre düzenleme yapılması planlanan Delikliçınar seçilir. Uzun tartışmaların ardından ahşap yapı olan Fatma Hoca Camii’nin yerine şadırvanı ve iki minaresiyle Yeni Camii yapılır.

Caminin inşa edildiği tarih ise kayıtlara göre 1952 olarak biliniyor. Kimi kayıtlara göre de inşaatın biti tarihi 1956. Camide muhafaza edilen iki kitabede 1319 ve 1903 tarihleri görülüyor. Bunların ise, Fatma Hoca Camii ile ilgili olduğu sanılıyor.

YENİ CAMİİ’NİN MİMARİSİ

Avlusunda klasik Osmanlı mimari tarzında şadırvanın bulunduğu yapı kare planlı olup, harim mekanı ve onun kuzeyindeki son cemaat yerinden oluşmaktadır. Doğu ve batı köşelerinde düzgün kesme taştan inşa edilmiş minareleri yıkılma tehlikesi arzettiği için 2000’li yıllarda pabuç bölümüne kadar sökülüp, gövde ve şerefesi betonarme olarak yeniden yapıldı.

Caminin içine girildiğinde dikkati çeken zengin bir süsleme uygulamasıdır. Mihrap duvarında Kütahya işi çini duvar pano yer almaktadır. Klasik Osmanlı dönemi çini süsleme unsurlarına göre 20’nci yüzyılda yapılmı olan bu panoların üst bölümüne vitray pencereler yerleştirilmiş. Mihrap nişinin içi de bitkisel motifler ağırlıklı olduğu çini süsleme programına sahiptir.

Mihrap duvarı ve yapının diğer duvarları üzerinde alçı işi süslemeler görülmektedir. Bu süslemeler ibadethanenin dış bölümünde de kullanılmıştır.

Merkezi kubbe içi süslemelerle bezenmiş. Giderek genişleyen dairelerde kalem işi süslemeler kullanılmış ve bittiği bölüm de alçı süslemelere yer verilmiş. Aydınlatma için kullanılan avize de tüm ihtişamıyla dikkati çekiyor. Merkezi kubbenin yanında birer küçük kubbe bulunuyor.

Kadınlar mahfili, kuzey-doğu-batı yönünde U şeklinde dizayn edilerek güney duvarına kadar uzatılmıştır. Küçük kubbeler ile merkezi kubbe arasında yer alan karşılıklı ikişer sütun taşıyıcı sistem olarak değerlendirilmiştir.

Minber, kürsü ve yapıdaki tüm pencere, kapı çerçeveleri ayrı ayrı süsleme şeridiyle hareketlendirilmiştir.

Bursa kemerli açıklıklarla dışa açılan son cemaat yerine 10 basamaklı merdivenle ulaşılır. Zemin kat seviyesi altında bodrum katı bulunmaktadır.