Büyükşehirde halef-selef başkanların borç polemiği – D20Haber
30.04.2024, Salı
15 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Büyükşehirde halef-selef başkanların borç polemiği

Büyükşehirde halef-selef başkanların borç polemiği

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Nisan 2024 Çarşamba - 09:44Güncelleme: 17 Nisan 2024 Çarşamba - 10:00
Büyükşehirde halef-selef başkanların borç polemiği

Denizli Büyükşehir Belediyesi yönetimi 31 Mart yerel seçimlerinde el değiştirdi, AK Parti’den CHP’ye geçti. CHP’li çiçeği burnunda başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu, selefi AK Partili Osman Zolan’dan 11 milyar 130 milyon 969 bin lira borç devraldığını açıkladı. Buna yanıt veren Zolan, “Borç 5 milyar 935 milyon lira” dedi.

• TIKLAYIN | Çavuşoğlu, Büyükşehirin borcunu açıkladı, “suç duyurusu” dedi

Denizli Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’na asılan borç afişi gündemdeki yerini korurken, bu kez açıklama eski başkan Osman Zolan’dan geldi. Büyükşehir Belediyesinin alacakları ve borçlarıyla ilgili rakamlar veren Zolan’ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:

“Büyükşehir Belediyemizin gerçek mali yapısını aktarmak için karşınıza gelmiş bulunmaktayım. Büyükşehir Belediyemizin gerçek mali yapısına baktığımızda, Güneş Enerji Santrali için alınan 2 milyar kredi, bu krediden oluşan 750 milyonluk faiz ve diğer işlerimizle ilgili İller Bankasından aldığımız 734 milyon kredi, Ali Marım Başkanımız zamanında, yani 25 yıl önce Alman Kalkınma Bankası’ndan alınmış olan kredinin ödemesi bugüne kadar devam etti ve ondan kalan 79 milyon ve 58 milyon da vergi borcumuzla birlikte toplam Büyükşehirimizin 3 milyar 621 milyon borcu bulunmaktadır.

Devrettiğimiz günde banka hesabında 1 milyar 15 milyon lira para bıraktık. Ayrıca, GES ile ilgili almış olduğumuz 2 milyar kredinin 1 milyar 365 milyonu şu anda GES’te kullanılmak üzere bankada nakit olarak bulunmaktadır. Bunların toplamına baktığımızda 2 milyar 380 milyon şu anda büyükşehirimiz hesabında bulunan mevcut aktiftir.

Belediyemizin tahakkuk etmiş olduğu 800 milyon da alacağı söz konusudur. Bunların hepsini topladığımızda 3 milyar 180 milyon TL belediyemizin de alacağı söz konusudur.

Borcumuz 3 milyar 621 milyon alacağımız ve bankadaki mevcut nakitimizle birlikte 3 milyar 180 milyonumuz var. İkisinin arasındaki fark 441 milyon TL borç olarak gözükmektedir.

İçinde AK Parti’nin, Cumhuriyet Halk Partisi’nin ve İYİ Parti’nin üyelerinin bulunduğu denetim komisyonu, belediyemizin harcamalarını, gelir ve giderlerini, borç durumunu incelediğinde; ilan edilen borçla örtüşmediğini görüyoruz.

DESKİ’nin de kendine göre gelir ve giderleri söz konusu. Su kaçaklarımızı önlemek, yüzde 65’ten yüzde 25’e çekmek ve temiz, sağlıklı suyu insanlarımıza ulaştırmak ve tabi ki sağlıklı, temiz bir çevrede yaşatmak için yoğun bir altyapıya girdik. Toplam 9 bin kilometre altyapıyı şehrimize kazandırdık.

Dünya Bankası’ndan kullandığımız kredi; şu anda borç anlamında hanemizde gözüken 159 milyon Euro. Tabi bu borç bugün ödenecek bir borç değil, bir yıl içinde ödenecek borç değil, 5 yıl içinde ödenecek bir borç değil. Bu 2046 yılında her yıl 4 taksitte ödenecek olan bir borç. 2024 yılında ödenecek rakam 350 milyon TL. Bu da DESKİ’nin gider bütçesinin 3,5 milyar TL olduğunu düşünecek olursak, onun yüzde 10’una tekabül ediyor.

Borcumuz olan 5 milyar 868 milyondan 374 milyon TL alacağımızı çıkardığımızda 5 milyar 494 milyon lira borç gözükmektedir. Büyükşehirle birlikte DESKİ’nin topladığımızda 5 milyar 935 milyon TL borcu bulunmaktadır.

GES niçin önemli? Çünkü; şehrimize vermiş olduğumuz suyu sağlarken elektrik kullanıyoruz. Suyu yeraltından çekiyoruz, depolara basıyoruz ve enerji noktasında üst seviyede kullanım gerçekleştiriyoruz. Ve tabiki bu da suyun maliyetine de yansıyor ister istemez. İşte bu maliyete katlanmamak, elektriğimiz kendimiz üretmek adına Güneş Enerji Santrali yatırımı hızlı biçimde devam ediyor ve 2 ay sonra bu enerji santralimiz inşallah elektrik üretmeye başlayacak. Üretmeye başladığında ayda yaklaşık 70 milyonluk elektrik üretimi gerçekleştirecek. Kurmuş olduğumuz GES, yaklaşık 30 yıl boyunca üretmeye devam edecek. Belediyemize ve şehrimize bir gelir olarak gelecek nesillere nefes olacak.

Gerçeğin bilinmesi önemlidir. Bunlar tarihi anlardır. Sizlerin de gerçek rakamları bilmesini arzu ettim. Çünkü farklı farklı söylemler, hak etmediğimiz noktada söylemler de veya sizlerin tam bilgi sahibi olmaması sebebiyle sizlerin de kafasında soru işaretleri oluşsun istemedim. Artık tartışma vakti değil, artık konuşma vakti değil, artık iş yapma zamanı. Denizlimizde yapılması gereken işler mutlaka vardır. Artık her adım, her gün yeni işlerin ilave edilmesi ve yeni güzelliklerin ortaya konması günüdür. “