Çavuşoğlu, Büyükşehirin borcunu açıkladı, “suç duyurusu” dedi – D20Haber
30.04.2024, Salı
15 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Çavuşoğlu, Büyükşehirin borcunu açıkladı, “suç duyurusu”...

Çavuşoğlu, Büyükşehirin borcunu açıkladı, “suç duyurusu” dedi

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 13 Nisan 2024 Cumartesi - 20:01Güncelleme: 13 Nisan 2024 Cumartesi - 20:02
Çavuşoğlu, Büyükşehirin borcunu açıkladı, “suç duyurusu” dedi

Denizli Büyükşehir Belediye (DBB) Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, belediyenin borcunun 11 milyar 139 milyon lira olarak açıkladı. Belediye şirketleri BELTAŞ ve Kültür AŞ ile ilgili inceleme yaptıklarını söyleyen Çavuşoğlu, bu konuda ve seçim gecesi belediye binasından çıkarılanlar ile ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

DBB Meclisi, 2024-2029 döneminin ilk toplantısını yaptı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantının açılışında konuşan DBB Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, borçları açıkladı, BELTAŞ ve Kültür AŞ ile ilgili tespitlerini paylaştı.

 

“Ayrıştıran değil, farklı renkleri bir araya getiren süreci birlikte yöneteceğiz. Hiçbir arkadaşımızın bizim çalışma şeklimizle ilgili şüphesinin olmamasını istiyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi’nin meclis çoğunluğu bulunmasına rağmen, diğer siyasi partisinden üyelerin de istekleri ve talepleri de karşılık bulacaktır” diyen Çavuşoğlu, büyükşehirin borcunu 11 milyar 139 milyon lira olarak açıkladı. Çavuşoğlu’nun konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

BORÇLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

“Denizli Büyükşehir Belediyemizin borç durumuyla ilgili bir liste yayınladık. Kamuoyunun dikkatini çekmek istediğim birkaç husus var. Bunların kayıtlara geçmesi, nasıl bir belediye devraldığımızın da herkes tarafından bilinmesini istiyoruz. Buradaki amacımız kimseyi şikayet etmek değil, mevcut durumumuzun bilinmesidir.

Göreve geldikten sonra bir haftadır borç durumuyla ilgili bir çaba içerisindeyiz. Denizli Büyükşehir Belediyesi ve DESKİ olmak üzere iki kurumun borç durumunu paylaşmak istiyorum. Büyükşehir Belediyemizin 2 milyar 658 milyon 183 bin TL’lik bir kredi borcu var. Bu değişken faizli bir kredi borcu. Güneş enerjisi santraliyle ilgili bir borçlanma. Nas tabir edilen süreçte alınan kredi. Beş yaşındaki çocuğa sorsanız, ülkede enflasyon yüzde 40, faiz yüzde 8 deseniz değişken faizli borçlanmaya gitmez. Bugün o borcun faizi yıllık yüzde 55 üzerinden hesaplanıyor. İki milyar lirayı çektiğiniz gün banka parayı hesabınıza yüklüyor, yüzde 10’u olan 200 milyon lirayı da vadesiz hesaba alıyorlar. Faiz oranı yüzde 50’lere çıkmışken bizim 200 milyon liramız hala 200 milyon lira olarak vadesiz hesapta duruyor. Biz bankaya yüzde 3,45 faiz ödüyoruz, onlar bankada tuttukları paraya yarısı kadar faiz ödüyor.

Bugün sabah itibariyle dükkanı kapatıyoruz desek 4 milyar 804 milyon 44 bin TL Denizli Büyükşehir Belediyesinin borcu var. Eski parayla 4 katrilyon 804 milyar 44 milyon lira borcumuz var. DESKİ’ye dönüyoruz daha acı bir tabloyla karşılaşıyoruz. Dünya Bankasından yüzde 6 faizle Euro borçlanması yapılıyor. 159 milyon 973 bin Euro borcumuz var bugün itibariyle. Bunu eski paraya çevirirsek 5 katrilyon 559 trilyon küsur bir borç demek. Toplam borç 6 katrilyon 326 milyar küsur. Hiçbir şey değişmese bile 2046’ya kadar borçlanılmış.

Borçlanmanın karşılığında bir çaba var, orada haksızlık etmeyelim. Bir GES inşaatı var 2 milyar 100 milyon liraya. Daha sonra artırmışlar 2,5 milyar liraya yükseliyor. Haziran ayına kadar devreye alacağız. Buradan ne gelir elde edeceğiz? Aylık 40-50 milyon lira elektrik geliri elde edeceğimizi söylediler. Bu hesaba göre 1 yılda elde edeceğimiz gelir-500-600 milyon lira arasında. Her şey yolunda gider, faiz artmazsa bu parayı 8 milyar lira olarak ödeyeceğiz. Borcun çevrilebilir bir hale getirilmesi lazım. Onunla ilgili tüm görüşmeleri yapmaya başladık. Borcu kaldırabilecek bir sistemi yaşama geçirebilirsek hepimiz için mutluluk kaynağı olacaktır.

“BELTAŞ’TAKİ SİSTEM ŞEYTANIN AKLINA ZOR GELİR”

Şirketlerle ilgili gördüğümüz tablo içimi kararttı. Benim uykularımı kaçırıyor, Denizli halkının daha fazla uykusunu kaçıracağına emin olabilirsiniz. BELTAŞ ile ilgili süreç devam ediyor. Gerekirse sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağız.

Bir A4 kağıdın üzerine miktarlar yazılı binlerce kağıt var. Kağıdın üzerinde bir çizelge var. Kasa 3 bin Z raporu 500. Bütün evraklar miktarlar farklı olmak şartıyla böyle bir tablo var. Kasada 3 bin lira tahsilat, Z raporunda 500 lira gözüküyor. Bir de sistem kurmuşlar, şeytanın aklına zor gelir. Mühür diye bir sistem bulmuşlar. Mühür ne biliyor musunuz? Bir çuval yapmışlar. Sonra kaydı, küreği olmayan, hiçbir şekilde belgesi olmayan bir mühür zinciri basmışlar. Soruyorum, bunun bir kaydı var mı diye, yok. Parayı kim topluyor? M ile başlayan isimdeki biri topluyor. Çağırdım birini nasıl topladığını sordum. Miktar yazılı kağıdı içine koyuyor, ağzını da mühürlüyormuş. Bir başkasına sordum. ‘Sayın Başkanım ben bunları alıyorum, sayıyorum. Saydıktan sonra Z raporu 500, kasa 2 bin. 500’ü bankaya yatırıyorum. 1500 ne oluyor? Onu da BELTAŞ’ın kasaya bırakıyorlar. Sonrası bende yok.

Çağırdık BELTAŞ’ın Genel Müdürünü. Böyle bir şey var’ dedik. Ben hiçbir yerinde yokum. Kasaya yatırılıyormuş para, ben orasını bilmem. Şu ne orada yoktum, bu burada yokum. Böyle bir sistem var mı? Doğrudur böyle bir sistem var. En küçük bakkalın bile bir kasa defteri olur. Kasa defteri var mı? Yok. Bütün bunları kayda girdiği bir yer var mı? Yok. Yalnız son 6 ayda geleceği görmüşler, sistemi değiştirmişler.

TEK KİŞİLİK ŞİRKET, KÜLTÜR AŞ

Kültür AŞ... Bir şirket düşünün tek yönetim kurulu üyesi var. Her şeyi o şirketin. Yönetim kurulu başkanı da, yöneticisi de, paraların takipçisi de o. Onu istiyoruz, yok. Bunu istiyoruz, yok. Peki bu bilboardları nasıl kiraya veriyorsunuz? Kaç para diye soruyor. Diyorum ki 700 lira. Aday 500’e olmaz mı diye soruyor. E ne yapıyorsun diye soruyorum. Veriyoruz bazen diyor. Paralar nereye yatıyor? Bankaya yatıyor herhalde. Bir kağıt aldı geldi, 300 tane şunu kiraladım, 500 tane bunu kiraladım, 700 liradan bunu kiraladım. Maalesef böyle yönetilmiş bir sistem. Hukuk çerçevesinde takip edilebilecek her şeyi sonuna kadar takip edeceğiz. Yasalar bana hangi yetkiyi veriyorsa iç soruşturmaları tamamlayıp sonuna kadar gideceğiz.

Kamerayla tespit ettiğimiz hususlar var. Seçim gecesi saat 8 sularında kim olduğu belli olmayan, belediye personeli olmadığı konusunda belediye personelinin hemfikir olduğu bir grup içinde ne olduğu belli olmayan 30’a yakın kutuyu çıkarıyor. Kim bunlar diye soruyorum, tanımıyoruz diyorlar. Personel mi bilmiyoruz. Peki bunları nasıl çıkarıyorlar dedim. Genel sekreter yardımcılarının, daire başkanlarının gözleri önünde çıkarılıyor bunlar. Birine soruyorum sağa bakıyordum, diğerine soruyorum sola bakıyordum diyor. Güvenlik amirini çağırdım sen nereye bakıyordun diye sordum. Biz bunlara bir şey diyemeyiz. Bunlar özel statülü. Bakmadım ama bilgisayar olduğunu düşünüyorum diyor. Bu arkadaşlar giderken Allah ne verdiyse götürmüş. İçinde ne olduğunu bilmiyorum. Onunla ilgili de suç duyurusunda bulunacağım.

“BELEDİYE KAYNAĞI İLE SEÇİM KAMPANYASI YAPMIŞLAR”

Belediye kaynaklarıyla seçim kampanyası yönetmek hangi vicdana sığar? Basına ödemeler yapmış. Getir dedim bunları. Kampanya dönemi içinde. Denizli Büyükşehir Belediyesi tanıtım videosu diye videolar servis edilmiş. Basına parası ödenmiş. Bunlar hepsini de takip edeceğim. Getir bakalım bu videoları. Açtık, AKP logolu mevcut büyükşehir belediye başkanının reklamları.

Kim ödemiş parasını diye sorduğumda da sokaktaki yetimin garibin gurebanın var ya, iki ekmek alamadığı için çocuğuna ayakkabı alamadığı için intihar eden insanlar var ya, işte onların çoluk çocuğunun parasıyla ödemişler. Bir tane değil, iki tane değil… Tespit ettiğimiz olay. Sadece bir günde tespit ettiklerimiz. Pazartesi günü de hepsini çıkartıp, tek tek kontrol edeceğiz. Daha çok çok hikayeler var. Bu hikayeleri her gün bir bir tespit ediyoruz.

Belediye personellerinin kucaklarında kolilerle taşıdıkları evraklar var saat 8 civarında. Yeni seçimin sonucu belli olduğunda hummalı çalışma yürüten arkadaşlar var. Arabalar yanaşıyor, koliler aşağı iniyor. Arabaların bagajlarına konuyor ve arabalar gidiyor. Düşünün ki saat 8’de Denizli Büyükşehir Belediyesi’nde hangi akıl, hangi vicdan o saatte buradan bir malzeme götürmeyi düşünür? O malzemenin, o kutuların, o torbaların içerisinde acaba ne var? Bunu sormak en doğal hakkımdır. İçinde para mı var ne var. Ne olduğunu ben bilmiyorum. Güvenlik amirine soruyorum o da bilmiyor. Genel sekreter yardımcıları var, daire başkan yardımcıları var, onlar bilmiyor.

Daha çok var hikaye de birinci mecliste bu kadarla bitirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Hepsi belgelidir arkadaşlar. Hepsi ile ilgili de önümüzdeki süreçte gerekli girişimleri yapıyoruz. İki şirket de zarar etmiş bu arada 2023’te.”

DEĞİRMENCİ, SÖZ İSTEDİ

Açıklanan borç tablosuyla ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Ali Değirmenci söz istedi. Çavuşoğlu, buna “Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı’na hitaben sözlerimin tamamı. Cevap verecek olan sayın belediye başkanınızdır. DESKİ ile ilgili yine sayın belediye başkanınız tarafından cevaplanmasının uygun olacağını düşünüyorum. O nedenle söz talebinizi kabul etmiyorum. Kendisi kamuoyunu bilgilendirebilir” yanıtını verdi.

Değirmenci ise, 20 yıl AK Partili belediye başkanlarının meclis üyelerine söz ve zaman kısıtlaması yapmadığını ifade ederek, “Bir tablodan bahsettiniz, kendinize göre yorum yaptınız. Ben de bu yorumlarınızın doğru olmadığını, Denizli kamuoyunun doğru bilgi alma hakkına sahip olduğunu düşündüğüm ve cevap vermem gerektiği için söz istedim” dedi.