75 yaşındaki Hatice Nine’ye 5 kişiyi darp etmekten dava açıldı – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. 75 yaşındaki Hatice Nine’ye 5 kişiyi...

75 yaşındaki Hatice Nine’ye 5 kişiyi darp etmekten dava açıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Mart 2024 Pazartesi - 13:36Güncelleme: 4 Mart 2024 Pazartesi - 13:37
75 yaşındaki Hatice Nine’ye 5 kişiyi darp etmekten dava açıldı

Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan’daki açık kömür işletmeciliğine karşı verilen mücadelenin sembol ismi 75 yaşındaki Hatice Kocalar hakkında “5 kişiyi darp ettiği” iddiasıyla dava açıldı. İlk duruşması yarın (salı) görülecek davada, Kocalar hakkında 2’dan 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

• TIKLAYIN | Avdanlı Hatice Nine hem ağladı hem konuştu: Sesimizi Türkiye dinlesin

Avdan Madencilik şirketinin Avdan Mahallesi’ndeki açık kömür işletmeciliği gündemdeki yerini korurken, tarım arazilerini de içine alan bölgede kömür çıkarılmasını sonlandırmak için mücadele verenler arasında öne çıkan ve sürecin sembol ismi haline gelen Hatice Kocalar, yarın hakim karşısına çıkacak.

Tavas Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek davada, 75 yaşındaki Hatice Nine hakkında 3’ü mühendis 5 şirket elemanını darp ettiği gerekçesiyle TCK’nın 86. madde gereğince “basit yaralama” suçundan 2 ile 5 yıl arasında hapis cezası isteniyor.

YAŞANANLARI D20HABER.COM’A ANLATMIŞTI

Hatice Kocalar, Engin Ünal’ın hazırladığı "Doğanın Kalbine Vurulan Kömür Kepçesi" başlıklı yazı dizisinde yaşananları anlatırken gözyaşları ile dudaklarından dökülen kelimeler birbirine karışmıştı. Hatice Nine, o röportajda özetle şunları söylemişti:

"BİZİM KÖYÜ MESKEN TUTTULAR"

"Bize ekin dediler. Sırtıma heybeyi aldım, tohumu saçtım. Ekin yeşerdikten sonra toprağa gömüyorlar. ‘Oturalım bekleyelim’ dedim. Bu sefer jandarma getirdiler, baskına geldiler diye. Alıp gelip taş döküyorlar bizim tarlaya. Karşı geldik mi hemen haber veriyorlar. Karakola döktüler bizi. Karakola var gel, var gel, ifade veriyoruz. E biz tarlamıza gitmeyelim mi? Karga geldiler, bülbül gibi öttüler. Bizim köyü mesken tuttular. Nerdeee? Su şırıltısı yok, kuş cıvıltısı yok. Nerde o ağaçlar? Ağaçlardan kalem de oluyor, defter de oluyor, her şey oluyor. Toprakları kaydırmıyor. İnsan bunları düşünür bir kere.

"(EKİNLERİ GÖMMEYİN) DEDİM, DİNLEMEDİLER"

Geldiler, ‘Şu ekinleri gömmeyin toprağa’ dedim. ‘Hayvanlarımız aç kalıyor, biçelim’ dedim; ‘gömeceğiz’ dediler. Para teklif ettiler. Parayla saadet olmaz. Kimden kime kalmış bu dünya? Sultan Süleyman'a bile kalmamış.

"EMDİĞİM SÜT BURNUMDAN GELDİ"

O kadar dertliyiz ki, sekiz aydır gördüklerimden anamdan emdiğim süt burnumdan fitil fitil geldi. Eskiden hayvanlarımı otlatırdım oralarda. Şimdi oraya vardın mı kim var belli değil. Hemen hakaret, sonra karakola... Ne oldu? Karşı gelmişiz. Neye karşı gelmişiz, iki kişi neye karşı gelir? Ateş olsa ne kadar yer yakar iki insan?

‘Samanımızı alalım’ dedim ben. ‘İtiraz hakkımız var mahkemede, sizinse sizin, bizimse bizim olsun’ dedim. ‘Etmeyin, yapmayın, samanımızı bari alalım’ dedim. Girdiler geldiler kepçeyle. Bir de "Hatice Teyze bizi dövdü" diye mahkemeye vermişler."