Karaca’dan çiftçiye destek, sulama suyunda indirim çağrısı – D20Haber
26.06.2024, Çarşamba
23 °C / 40 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. Genel
  4. /
  5. Karaca’dan çiftçiye destek, sulama suyunda indirim...

Karaca’dan çiftçiye destek, sulama suyunda indirim çağrısı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Haziran 2024 Salı - 09:32Güncelleme: 4 Haziran 2024 Salı - 09:33
Karaca’dan çiftçiye destek, sulama suyunda indirim çağrısı

TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, sulama suyu fiyatlarındaki yüksek artış ve yüzde 50 indirimin kaldırılmasını protesto eden çiftçilere destek verdi. Karaca, yüzde 50 indirimin yeniden uygulanması çağrısında bulundu.

TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, Çal ilçesine giderek, sulama suyuna yapılan artış ile yüzde 50 oranındaki teşvikin bu yıl uygulanmamasını protesto eden çiftçilerin yanında yer aldı. Karaca, hak arayışı için birlik ve beraberlik göstererek eylem yapmalarından dolayı çiftçileri kutladı.

“ÜRÜN FİYATI AYNI, SU FİYATINDA ARTIŞ 2-3 KAT”

Traktörleriyle gelen çiftçilere seslenen Karaca, “Peki, bu eylemi çiftçiler neden yapıyor?” diye sorarak şöyle devam etti:

“Geçen yıl dekar başına sulama fiyatı ile bu yıl ilan edilen fiyatlar arasında 2-3 kat fazlalık var. burada BL-1 ve BL-2 diye iki ayrı bölge var. Bunlar arasındaki dekar başına sulama fiyatlarında bile ayrıcalık var. Biri daha ucuz, biri daha pahalı. BL-1’de mısır eken ile BL-2’de mısır eken üreticinin maliyetinde neredeyse 2 kat farklılık arz ediyor. 2-3 yıldan bu yana mısır, buğday, şeker pancarı başta olmak üzere Çal-Baklan Ovası’nda üretilen tüm ürünlerin fiyatı ise neredeyse sabit kaldı. Ama mazotta, gübrede, ilaçta, sulamada fiyatlar 3 kat artmış durumda.”

“GEÇEN YIL VERİLEN TEŞVİK SEÇİM RÜŞVETİYMİŞ”

Haberin DevamıReklam




Sulama suyundaki yüzde 50 indirimin bu yıl uygulanmamasını sert bir dille eleştiren Karaca, “Geçen yıl saray bir genelge yayımladı. Dedi ki, sulama suyuna devlet yüzde 50 destek verecek. Geçen yıl bu teşvik olarak uygulandı. Bu yıl böyle bir teşvik yok. Anlaşılıyor ki, 2023 seçimlerinde çiftçinin oyunu, iradesini gasp etmek için böyle bir teşvik rüşveti verilmiş. O teşviğin tamamın bir seçim yatırımı olduğu, amaçlarının çiftçiyi desteklemek değil tek kişilik iktidarlarını sürdürmek için olduğu açıkça ortadadır” dedi.

Bu fiyatlarla çiftçilerin üretemeyeceğini, ürettiği malı satamayacağını söyleyen Karaca, acilen yapılması gerekenin 2023 yılındaki yüzde 50 sulama suyu teşvikinin bir an önce hayata geçirilmesi olduğunu belirtti.

“BAĞDAY FİYATI AÇIKLANSIN”

Hasat yapılmaya başlanmasına rağmen buğday fiyatlarının açıklanmamasını da eleştiren Karaca, “Buğdaylar biçilmeye başladı, buğday fiyatları hala açıklanmadı. Hasat döneminde ithalat kesinlikle yasaklanmalı, önce kendi çiftçimizin desteklenmesi gerekmektedir. Buradaki çiftçilerimizin tek talebi var, maliyetleri düşürün, sulamada yüzde 50 teşviki yeniden uygulayın, biz de üretebilelim. Unutmayalım ki çiftçi üretmezse bu ülke kalkınmaz, çiftçi üretmezse saraydakiler ve yandaşların karnı doymaz. Buğday fiyatlarını da maliyetleri hesaplayıp derhal açıklayın, çiftçinin artık dayanacak gücü kalmadı. Üretmek için direnen çiftçilerimizin sesine kulak verin” diye konuştu.