Kendi kendine yeten il: Denizli – D20Haber
01.05.2024, Çarşamba
17 °C / 31 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Kendi kendine yeten il: Denizli

Kendi kendine yeten il: Denizli

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 19 Şubat 2018 Pazartesi - 22:17Güncelleme: 19 Şubat 2018 Pazartesi - 22:28
Kendi kendine yeten il: Denizli

Denizli Defterdarı Ali Sormaz, Denizli’nin kendi kendine yeten bir il olduğunu, gelirlerin giderleri karşılama oranının yüzde 135 olarak gerçekleşmesinin beklendiğini bildirdi.

Defterdar Ali Sormaz, Denizli Valiliğinde düzenlediği basın toplantısında, 2017 yılı vergi ve bütçe gelirleri ile cari, yatırım ve transfer harcamalarıyla ilgili bilgiler verdi. Sormaz, geçen yıl 2.3 milyar liralık mal ve hizmet alımı gerçekleştiğini, bunun 2 milyar 83 milyon lirasını cari harcamaların, 144.6 milyon lirasını yatırım harcamalarının ve 105.8 milyon lirasını transfer harcamalarının oluşturduğunu, 2017’deki artışın bir önceki yıla göre yüzde 10.4 olarak gerçekleştiğini, bunun da mali disipline uygun kararların Denizli’de uygulandığının göstergesi olduğunu söyledi.

GELİRİN GİDERLERİ KARŞILAMA ORANI YÜZDE 135

Vergi Dairesi Başkanlığının 2017 yılında tahsil edilen vergi ve bütçe gelirleri dikkate alındığında rakamın 3 milyar lira dolayında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini belirten Sormaz, “Yani vergi gelirleri de dikkate alındığında kendi kendine yeten bir il ve gelirlerin giderleri karşılama oranının toplamda yüzde 135 olduğu anlaşılmaktadır” dedi.

4 DÖNER SERMAYENİN GELİRİ 277 MİLYON TL

Defterdarlığa bağlı 3 Döner Sermaye Saymanlık Müdürlüğü marifetiyle Pamukkale Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro XVIII. Bölge Müdürlüğü ile İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde bulunan işletmelere saymanlık hizmeti sunulduğunu kaydeden Defterdar Sormaz, 2017 yılı içerisinde bu işletmeler tarafından üretilen mal ve hizmetler karşılığında 277,3 milyon lira gelir elde edildiğini, bunun 3,2 milyon lirasının Hazine’ye katkı payı olarak verildiğini, 23,5 milyon lirasının personel giderlerine harcandığını, 168,7 milyon lirasının da mal ve hizmet alım giderlerinde kullanıldığını ifade etti.

FETÖ İLE İLTİSAKLI KURULUŞLARIN DURUMU

FETÖ ile iltisaklı kuruluşlara yönelik işlemler hakkında da bilgi veren Sormaz, “15 Temmuz hain darbe teşebbüsü sonrasında FETÖ/PDY terör örgütüne iltisaki sebebiyle gerek KHK, gerekse Bakan onayıyla kapatılan 128 kuruluşun Milli Emlak Müdürlüğü ve ilçe mal müdürlüklerince mal varlıklarının (taşınır, taşınmaz, taşıt vb. hak ve alacak) her türlü kısıtlama ve taşınmaz yükünden ari olarak tespiti, Hazine’ye intikali, devri ya da tasfiyesi sağlanmış olup, raporlama çalışmalarında ise son aşamaya gelinmiştir” diye konuştu.