Elden kira ödemelerine ceza geliyor – D20Haber
27.06.2024, Perşembe
25 °C / 39 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Elden kira ödemelerine ceza geliyor

Elden kira ödemelerine ceza geliyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 21 Haziran 2024 Cuma - 15:16Güncelleme: 21 Haziran 2024 Cuma - 15:21
Elden kira ödemelerine ceza geliyor

Hazırlanan vergi paketinde yeni vergilendirmelerin yanı sıra dikkat çeken bir detay da elden kira ödemelerine ceza getirilmesi olacak. Ayrıca, alışveriş sonrası fiş düzenlemeyene de almayan tüketiciye de ceza uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışılıkla mücadele faaliyetlerini yasal düzenlemelerle güçlendirmek ve gönüllü uyumu artırmak amacıyla vergi paketi hazırladı.

KİRACILAR DİKKAT!

Meskenlerini kiraya verenlerin bu bedeli elden alması önlenecek. Bu amaçla elden kira ödemelerinde kiracılara da özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ancak kiracı ödemeyi elden yaptığını idareye bildirirse kiracıya ceza kesilmeyecek. İş yeri kiralamalarında da aynı kural geçerli olacak.

HAPİS CEZALARININ ALT SINIRI 5 YILA ÇIKARILACAK

Hazırlıkları yürütülen paketle Vergi Usul Kanunu’nda yer alan bazı kaçakçılık suçları için öngörülen hapis cezalarının alt sınırının 5 yıla çıkarılması için de çalışma yapılıyor. Aynı konudaki etkin pişmanlığa ilişkin hükümlerin de kaldırılması planlanıyor.

POS CİHAZLARI TAKİPTE OLACAK

Ayrıca, Bakanlığın getirdiği bilgi verme yükümlülüğüne uymayan elektronik ticaret platformlarına kesilen cezalar ile ödeme kaydedici cihaz ve POS cihazlarına düzenlemelere aykırı davrananlara kesilecek özel usulsüzlük cezaları da artırılacak.

Haberin DevamıReklam




Paketle, POS cihazını başka mükelleflere kullandıran ve başkasına ait POS cihazını kullananlara her bir tespit için ağırlaştırılmış özel usulsüzlük cezası kesilmesi öneriliyor. Her bir tespit için bilanço esasında defter tutanlara 75 bin lira, işletme hesabında defter tutanlara 37 bin 500 lira, diğer mükelleflere 19 bin 500 lira ceza kesilecek.

FİŞ KESMEYENE DE ALMAYANA DA CEZA GELİYOR

Alışveriş için belge düzenlenmesi de yakın takipte olacak. Düzenleme aynen yasalaşırsa hem alıcı hem satıcılara uygulanan cezanın artırılmasını öngörüyor. Satıcılara belge düzenine uyulmadığı durumda, birinci tespitte ceza tutarının 3 bin 400 liradan asgari 30 bin liraya yükseltilmesi öneriliyor. Eğer satış bedeli yüksek ise düzenlenmeyen tutarın yüzde 30’u kadar özel usulsüzlük cezası uygulanacak.

Satıcının, alıcıya belge düzenlemediğinin alıcı tarafından idareye bildirilmesi durumunda, alıcı adına ceza kesilmeyecek, satıcıya ise verilecek özel usulsüzlük cezası üç kat uygulanacak.