Doç. Dr. Kortunay: Tahsil edilen özel okul ücretler iade edilmelidir – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EĞİTİM
  4. /
  5. ÖZEL OKULLAR
  6. /
  7. Doç. Dr. Kortunay: Tahsil edilen özel...

Doç. Dr. Kortunay: Tahsil edilen özel okul ücretler iade edilmelidir

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 19 Haziran 2020 Cuma - 15:13Güncelleme: 19 Haziran 2020 Cuma - 15:14
Doç. Dr. Kortunay: Tahsil edilen özel okul ücretler iade edilmelidir

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Kortunay, coronavirüs salgını sürecinde veliler ile özel okullar arasında tartışma konusu olan ödemelerle ilgili “Tahsil edilen özel okul ücretler iade edilmelidir” yorumunu yaptı.

PAÜHukuk Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Ayhan Kortunay ve Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Korkmaz, “COVID-19 Pandemisinin Hukuki Etkileri” başlığı ile özel okul ücretleri, tüketici kredileri ve paket tur sözleşmeleri konularını içerenbir Instagram canlı yayını gerçekleştirdi.

“MÜCBİR SEBEP NEDENİYLE ÜCRETLER İADE EDİLMELİ”

İlk bölümde, “özel okul ücretleri, çocuğun okula gitmemesi gerekçe gösterilerek ödenmeyebilir mi?” sorusunun yanıtı arandı. PAÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kortunay, bu konudaki görüşlerini “Öncelikle bazı özel okul ücretlerinin velilerden tahsil edilmesi mümkün değildir. Mücbir sebep sayılan pandemi nedeniyle bu süreç zarfında tahsil edilen ücretler iade edilmelidir. Özel okullar tarafından yüz yüze yapılamayan eğitim-öğretim faaliyetlerinin online olarak yapılması halinde ise özel okulların yapmadığı temizlik, güvenlik, elektrik-su-doğalgaz masrafları gibi giderlerin velilerden talep edilmesi hakkaniyete uygun değildir” şeklinde açıkladı.

Özel okulların bu süreçte haklı olarak bazı masraflarının devam ettiğini, kira, öğretmen maaşları gibi gider harcamalarının olduğunu belirten Doç. Dr. Kortunay, bu ve benzeri tüm bedellerin göz önünde bulundurularak karşılıklı fedakârlıklarda bulunulması gerektiğini söyledi.

“PAKET TUR İPTALİNDE 14 GÜN İÇİNDE ÜCRET İADESİ GEREKİYOR”

Paket tur sözleşmeleri açısından önemli sayıda iptallerin beklendiğine işaret eden Doç. Dr. Ayhan Kortunay, pandemi sebebiyle iptal talebinde bulunan tüketicilere mevzuat gereği 14 gün içinde ücret iadesi yapılması gerektiğini belirtti.

“OLAĞANÜSTÜ HALLERDE UYGULANACAK BİR KANUN HAZIRLANMALI”

Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Korkmaz ise, COVID-19 benzeri salgınlar ya da doğal afet zamanlarında uygulanacak genel çerçeveli bir kanunun hazırlanması gerektiğini, farklı kanunlarda yer alan değişik kapsamlardaki hükümlerin bu tür zor zamanlarda uygulanabilecek nitelikte yasalaşması gerektiğini belirtti.