Akdağ’dan elinizi de makinelerinize çekin! – D20Haber
04.05.2024, Cumartesi
11 °C / 23 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. ÇİVRİL
  8. /
  9. Akdağ’dan elinizi de makinelerinize çekin!

Akdağ’dan elinizi de makinelerinize çekin!

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 13 Eylül 2017 Çarşamba - 12:54Güncelleme: 13 Eylül 2017 Çarşamba - 12:54
Akdağ’dan elinizi de makinelerinize çekin!

Denizli’nin Çivril ile Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçeleri arasında kalan, kızıl geyiklerden yılkı atlarına birçok canlıya ev sahipliği yapan Akdağ Tabiat Parkı’nda, doğa katliamının ayak sesleri duyuluyor. Yapılacak tesislere ulaşım için yol ve diğer alt yapı çalışmalarının başlatıldığı bölgede, uygulama alanı içinde kalan ağaçların yerle bir edilmesine başlandı. AKİDAK Başkanı Erkan Atila, Akdağ’ın Kocayayla mevkisinde planlanan tesislerin doğal yaşamı tehdit ettiğini belirtti.

Son yıllarda doğaseverlerin daha fazla ilgisini çekmeye başlayan Akdağ, Çivril ve Sandıklı ilçeleri arasında bulunuyor. Toplam alanı 14 bin 781 hektar. Bunun yüzde 58’i Afyonkarahisar, yüzde 42’si Denizli sınırları içinde yer alıyor. Karaçam, meşe ve ardıç ağaçlarıyla kaplı Akdağ, Tokalı Kanyonu, Karanlıkdere Vadisi, Kocayayla ve Sığırkuyruğu yaylalarıyla tabiat parkına zenginlik katıyor.

Akdağ Tabiat parkı, zengin bir bitki örtüsüne de ev sahipliği yapıyor. 124’ü endemik olmak üzere bin 58 bitki türünün bulunduğu Akdağ’da kızıl geyik, yılkı atları, kızıl akbaba, kara akbaba, sakallı akbaba ve küçük kartal türleri barınıyor. İşte doğal güzelliğe ve yaban hayatına ev sahipliği yapan Akdağ’dan artık iş makinelerinin sesleri duyuluyor.

Akdağ’dan elinizi de makinelerinize çekin!

“İNSANLARIN BİR GÜNÜ İÇİN YABAN HAYATINI YOK EDİYORUZ”

Sandıklı Belediyesi ve Orman Bakanlığı tarafından geçen yıl yapımına başlanan ev ve sosyal tesislerin doğal yaşama zarar verdiğini belirten doğaseverler, Kocayayla ve Sığırkuyruğu yaylalarının daha fazla tahrip edilmemesi için yetkilileri göreve çağırdı. Kocayayla’nın yerleşime açıldığını belirten Akdağ İzcilik ve Doğa Sporları Kulübü (AKİDAK) Başkanı Erkan Atila “doğayı yavaş yavaş öldürüyoruz” açıklamasını yaptı.

Akdağ Tabiat Parkı, Kocayayla ile Sığırkuyruğu yaylalarının birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yaptığını belirten AKİDAK Başkanı Erkan Atila “İnsanların bir gün piknik yapacağı yerlere evler, sosyal tesisler yaparak doğal yaşamı yok ediyoruz. Bu bölgede yaşayan birçok canlı türü var. Bunların bir kısmı da endemik tür, bunlara sahip çıkmamız gerek. Kocayayla’da geçen yıl yapılan evlerden sonra şimdi de sosyal tesis adı altında restoran yapılıyor. Bunlar insanların bir günlük pikniği için güzellik ama doğal yaşamı yok eder. 10 yıl sonra bizi buralara çeken güzellikleri göremezsiniz her yer ev olur” dedi.

“SUNİ GÖL İKLİMİ DEĞİŞTİRİR”

Bungalov evler ve restorandan sonra yılkı atların otladığı alana suni bir gölet yapılacağı bilgisini aldıklarını belirten Erkan Atila, “Seyirlik için bu alana bir adet de suni gölet yapılacağını duyduk. Buraya yapılacak suni bir göl Kocayayla’nın iklim dengesini bozar. Toplanacak suyun iklimi 2 derece bile yumuşatması yağan kar ve yağmur miktarını olumsuz etkiler dolayısıyla burada yaşayan hayvan ve bitki türlerinin yer değiştirmesine neden olur. Kızıl geyik, yılkı atları ve diğer canlı türlerinin yayladan uzaklaşmasına sebep olur. Evler zulümdür ama yapılacak göl cinayettir” ifadelerini kullandı.

Akdağ’dan elinizi de makinelerinize çekin!

“GEYİKLER KOCAYAYLA’DAN KAÇIYOR”

Son iki yıldır Kocayayla’da yaşanan insan hareketliliğinden dolayı at ve geyiklerin Hacı Kadirler ve Sığır Kuyruğuna doğru kaçmaya başladığını kaydeden Atila “Kocayayla’dan iki yıldır ciddi anlamda geyik ve at kaçışı var. İnsandan korkan hayvanlar Hacı Kadirler yaylası ve Sığır Kuyruğuna doğru kaçıyor” diye konuştu.

Çivril’in Akdağ, Tokalı ve Sığırkuyruğu yaylarındaki doğal yaşam ile doğaseverlerin dikkatini çeken bir bölge olduğunu ifade eden Atila, Çivril’e son yıllarda doğa turizmi için birçok doğa kulübü üyelerinin gelmeye başladığını, doğaseverleri ilçeye bozulmamış doğa ve yaban hayatının çektiğini, bunların yok edilmesinin canlılık kazanma yolunda ilerleyen doğa turizmini katletmek anlamına geleceğini söyledi.

Kaynak: yesilcivrilgazetesi.com