Buzla korunan ağaçlar meyve verdi – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. ÇİVRİL
  8. /
  9. Buzla korunan ağaçlar meyve verdi

Buzla korunan ağaçlar meyve verdi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 21 Eylül 2023 Perşembe - 13:04Güncelleme: 21 Eylül 2023 Perşembe - 13:04
Buzla korunan ağaçlar meyve verdi

Denizli’nin Çivril ilçesinde ilk defa denenen ve bahar aylarında buzla korunan şeftali ağaçları meyve verdi.

Meyve ağaçlarını soğuktan korumak için denenen ‘”buzlama” yöntemi olumlu sonuç verdi. İlk defa uyguladığı yöntemle ağaçlarını soğuktan koruyan Bilal Ceylan, bugünlerde şeftali bahçesinde hasat yapmaya hazırlanıyor.

Hollanda’da yapılan uygulamayı görerek Kızılcasöğüt Mahallesi’nde bulunan meyve bahçesinde uygulayan Bilal Ceylan, sonuçtan son derece memnun olduğunu söyledi. Nisan ayında güneş ile birlikte ağaçların erken uyanıp çiçek açtığını, ancak geceleri oluşan don ile zarar gördüğünü anlatan Ceylan, şunları söyledi:

“Her sene don olayı çiftçiye büyük zarar veriyor. Biz de geçen yıl ilk defa gördüğümüz bir uygulamayı hayata geçirdik. Şeftali ağaçlarımızın çiçeklerini kendimiz buz tutturarak dondurduk ve hava sıcaklıkları normal seviyeye gelene kadar bunu devam ettirdik. Kışın ağaçlar komple buzla kaplandığı için buzun içinde kalan çiçekler kendini muhafaza etti. Şimdi bahçemdeki bütün ağaçlarda şeftali var. O gün o uygulamayı yapmasam büyük oranda kaybım olacaktı. Yapmayan arkadaşların bahçelerinde meyve yok zaten.”

Uygulamıy sürdüreceğini söyleyen Ceylan “5 bin metrekare olan bahçemde yaklaşık 250 ağaç var. Bu ağaçlardan 15 -20 tanesinde meyve yok. Diğerleri normal rekoltesinde. O ağaçlarda muhtemelen buzlamayı denk yapamadık. Bu yıl ilk defa yaptığımız için bazı ağaçları zayıf yapmış olabiliriz. Allah göstermesin ama bundan sonra don olayı ile karşı karşıya gelirsek bu yöntemi kullanırız” dedi.

Çivril’de bazı çiftçiler, mart ve nisan aylarında görülen don olayına karşı meyve ağaçlarını korumak için bahçelerinde damlama sulama ve fıskiye yöntemi ile ağaçlarını buz tutturmuştu.

DENİZLİ (İHA)