Kaçak avcılığa dronlu takip – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. ÇİVRİL
  8. /
  9. Kaçak avcılığa dronlu takip

Kaçak avcılığa dronlu takip

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Mart 2020 Cuma - 10:23Güncelleme: 6 Mart 2020 Cuma - 10:23
Kaçak avcılığa dronlu takip

Denizli’de turna balığı ile kerevitin bitme noktasına geldiği Işıklı Gölü’nde ekipler dronlarla kaçak avcı peşine düştü. Sığ bölgelere girebilen çamur motoru sayesinde geçen yıl 300 kilometre ağ toplandığı ortaya çıktı.

Denizli’nin Çivril İlçesi’ndeki Işıklı Gölü ile Gökgöl Sulak Alanı’nın doğal türleri olan turna balığı noktasına geldi. Yıllardır devam eden kaçak avcılığın önüne geçmek isteyen Denizli Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi ile Çivril İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri alarm durumuna geçti.

YOĞUN DENETİM YAPILIYOR

Işıklı Gölü’nde turna avı yasağı amatör avcılar için bir ay daha uzatılarak 1 Nisan’a kadar ertelenirken, ticari avcılar için av yasağının 1 Haziran’a kadar sürmesi kararı alındı. Bölgenin doğal türlerini korumak ve popülasyonun artmasını sağlamak amacı ile Denizli’den de takviye ekipler alanda denetimlere katıldı. Ekipler, golü dört bir yandan kuşatarak denetim aralıklarını sıklaştırdı. Çivril Belediyesi zabıtaları da ilçe pazarlarında yasaklı türleri satan balıkçıları takibe aldı.

300 KM AĞ TOPLANDI

Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, teknelerle göl içinde yaptıkları denetimlerin yanı sıra, dronlar ile sazlık alanlarda da kontroller gerçekleştiriyor. Çivril İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün geçen yıl envanterine kattığı sığ alanlarda da kullanılabilen çamur motoru ile sazlık bölgelerde gizlenmiş ağlar tek tek temizleniyor. 64 kilometrekare büyüklüğündeki Işıklı Gölü’nde yasaklı dönemde yapılan denetimlerde 300 kilometre kaçak ağ toplandı ve imha edildi.

Bölgede sık sık kaçak ağlara rastlanırken, eletro şok ve patlayıcı ile av yapan kaçak avcılar da belirlendi, bunlar hakkında işlem yapıldı. Bölgede ticari av yapma iznine sahip kişilerin ise göz açıklığı ve derinlik limitlerine uymadığı yapılan denetimlerde ortaya çıktı. Kurallara uygun davranmayan ticari avcılar hakkında da işlem yapıldığı belirtildi.

“YASAKLARA UYUN” ÇAĞRISI

Denizli Amatör Sportif Olta Balıkçıları Derneği Başkanı Halil İbrahim Kartlı, sürdürülebilir avcılık için yasaklı dönemlere dikkat edilmesi gerektiğini, olta balıkçılarının boy ve limit kurallarına mutlaka uymalarını istedi. Kartlı, “Işıklı Gölü’nün yanı sıra Afyonkarahisar’da bulunan Karamık Gölü’nde de genel su ürünleri yasağı başladı. Sazan avında 1 Mart’ta başlayan yasak 1 Haziran’a kadar devam edecek. Bu dönemler doğadaki türlerin üreme dönemleri. Kaçak avcılık, boy ve limitlere uymamak her yıl iç sularımızdaki balık sayısını daha da azaltıyor. Sürdürülebilir avcılık için herkesin kurallara uymasını bekliyoruz. Amatör ve sportif olta balıkçısı arkadaşlarımızdan kaçak avcıları ve ağları tespit etmeleri durumunda hemen bulundukları bölgedeki sorumlulara haber vermelerini istiyoruz” dedi.