TMMOB’dan ücret açıklaması – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. TMMOB’dan ücret açıklaması

TMMOB’dan ücret açıklaması

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 2 Ağustos 2023 Çarşamba - 13:18Güncelleme: 2 Ağustos 2023 Çarşamba - 13:18
TMMOB’dan ücret açıklaması

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Denizli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Sarıca, iktidar partisinin taleplerini görmezden gelindiğini belirterek, "Seçim bitti, pembe tablo gitti" dedi.

Denizli Gazeteciler Cemiyetinde basın toplantısı düzenleyen Mehmet Sarıca, 4 milyona yakın kamu emekçisinin maaş ve özlük haklarının belirleneceği toplu sözleşme sürecinin 1 Ağustos itibariyle başladığını anımsattı.

Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ciddi kayıplar yaşadığını, açıklanan %17.55 ve seyyanen 8 bin lira maaş zammının derin yoksullaşmaya ve alım gücü kaybına çözüm olmadığını belirten Sarıca, yapılan zammın meslek grupları arasındaki gelir uçurumunu da göndermediğini söyledi.

"İktidar partisi taleplerimizi duymamazlıktan gelmekte, meslektaşlarımızı açlığa mahkûm etmektedir. Seçim bitti pembe tablo gitti" diyen Sarıca, taleplerini şöyle dile getirdi:

• Ülkemizdeki açlık ve yoksulluk sınırları gözetilerek kamu emekçisi mühendis, mimar ve şehir plancılarının maaşları insanca yaşayacakları bir düzeye yükseltilmelidir.
• Ücretli kesimlerin omuzuna yıkılan vergi yükü hafifletilmeli, bütçe gelirleri büyük oranda kar, faiz ve servetin vergilendirilmesine dayanmalıdır. Kamu çalışanları ücretlerinde yapılan gelir vergisi dilimine bağlı mağduriyet giderilmelidir.
• Çalışma dönemlerinde ücret kalemlerinden biri olan ek ödeme emekliliğe yansıtılmalıdır. Başmühendis, Başmimar, Mühendis, Mimar, Bölge Plancısı ve Şehir Plancılarının mali haklarında iyileştirme ancak %130 ile %150 olan Ek Ödeme oranlarının, %180 ile %200 seviyesine yükseltilmesi ve emekli keseneğine yansıtılması suretiyle mümkün olacaktır.
• Kamuoyunda 3600 ek göstere düzenlemesi olarak bilinen çalışmada kamuda çalışan meslektaşlarımızın ek göstergeleri 4200’e çıkartılmış ancak yansıtma oranları %145’te sabit kaldığı için herhangi bir fayda sağlamamıştır. Ek gösterge oranlarının mühendis, mimar, şehir plancıları için yeniden düzenlenmesi, çarpan grubu değişen diğer çalışanlar gibi bu çalışanların da emeklilikte hak ettiklerini alabilmeleri için çarpan grubunu bir üste çıkaracak yeni ek gösterge rakamlarının belirlenmesi gereklidir. Bunun için de beklenen asgari durum 1. derecenin 4. kademesindeki mühendis, mimar, şehir plancısı için ek göstergenin 6400 olmasıdır.
• Kamuda çalışan toplam personel içerisinde teknik hizmetler sınıfına tabi kamu çalışanı sayısı oldukça yetersizdir. Mühendis, mimar, şehir plancılarının kamuda istihdamı, atama ve güvenceli kadro konusunda ihtiyaca uygun alım talebi yaratılmalı ve buna uygun bütçe ayrılmalıdır.
• İstihdamın artırılması için kamunun işlerinin kamu adına görev yapan devlet memurlarınca yapılması, bu kapsamda taşerona devredilen tüm sözleşmelerin iptal edilerek bu işler için kamu istihdamının sağlanması ve ücretlerin de insanca yaşam düzeyine çıkartılması zorunluluktur.
• Teknik Hizmetler Sınıfı kapsamında ödenen Özel Hizmet Tazminatının tavan oranı arttırılarak en az %260 olmalıdır ve bu oran emekli aylık ücretlerine de yansıtılmalıdır.
• Kamudan emekli olmuş ve teknik hizmetler sınıfına dahil mühendis, mimar ve şehir plancılarının emeklilik haklarında ve aylıklarında iyileştirme yapılmalıdır.