TMMOB, Büyükşehir’in arsa satışını yargıya taşıyor – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
14 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. TMMOB, Büyükşehir’in arsa satışını yargıya taşıyor

TMMOB, Büyükşehir’in arsa satışını yargıya taşıyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 1 Kasım 2018 Perşembe - 14:24Güncelleme: 1 Kasım 2018 Perşembe - 14:26
TMMOB, Büyükşehir’in arsa satışını yargıya taşıyor

TMMOB, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin Dokuzkavaklar Mahallesi’nde satışa çıkardığı ve ihalesi 7 Kasım’da yapılacak 3 parseli yargıya taşımaya hazırlanıyor. TMMOB’a bağlı meslek odalarının ortak basın toplantısında, satışa çıkarılan parsellerin imar planı değişikliğiyle yeşil alandan ticari alana dönüştürülmesiyle kazanıldığını, bunun da kamu yararı taşımadığını öne sürerek, satışın iptali çağrısında bulundu ve konunun yargıya taşınacağı açıklandı.

D20haber’in 28 Ekim’de duyurduğu Büyükşehir Belediyesi’nin arsa satışlarına TMMOB’a bağlı meslek odalarından itiraz geldi. Konuyla ilgili Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısında açıklamayı TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Sarıca yaptı. Sarıca, Dokuzkavaklar Mahallesi’ndeki semt polikliniğinin önünde bulunan yeşil alanın bir kısmının Büyükşehir belediye Meclisi’nin 15.8.2017 tarih ve 860 sayılı kararıyla ticari alana dönüştürülerek elde edilen 3 parselin satışa çıkarıldığını, ancak yapılan değişikliğinin 3194 sayılı İmar Kanunu’na ve yönetmelik hükümlerine aykırılık taşıdığını söyledi.

Söz konusu plan değişikliğinin bölge nüfusu ile buna bağlı olarak teknik ve oysal alt yapı ihtiyacı tespit edilmeden mevcut yeşil alanın daraltılarak ticari alana konu edildiğini, bu değişiklik esnasında eşdeğer ve komşuluk ilişkisi içinde yeni bir yeşil alan ayrılmadığını belirterek, şöyle devam etti:

“Bu tür plan değişikliklerinde eşdeğer bir alan ayrılsa bile bu alanın fonksiyonel komşuluk ilişkisi içinde ve kullanılabilir alan olması genel şehircilik ilkesidir. Ancak bu düzenlemede hiçbir kamu yararı ve zorunluluk olmamasına rağmen şehircilik ilke ve esaslarına aykırı olarak mevcut yeşil alan daraltılmış, fonksiyonellik ve alanın çevresel ilişkisi gibi kriterler dikkate alınmamıştır.

Tüm bunların yanında plan değişikliği yapılan yeşil alanın hemen yanında yer alan sağlık tesisinin faaliyete geçmesiyle bölgedeki nüfus ve araç yoğunluğunun artması kaçınılmazdır. Dolayısıyla bu bölgede ranta yönelik düzenlemeler yerine insan odaklı, bölgede yaşayan ve hizmet alan nüfusun yararlanabileceği düzenlemeler yapılmalıdır.

Ayrıca ticari alan olarak ihdas edilen parsellerin bulunduğu yeşil alan, 3194 sayı İmar Kanunu’nun 18’inci maddesi uygulanmak suretiyle elde edilmiş kamusal anlamda kullanılması gereken bir alandır. Bu alanda bölgede yaşayan her bireyin hakkı vardır. Kamusal bir alanın ticari alan olarak kişisel/özel alana dönüştürülmesi ve kısmen de olsa ticari faaliyete konu edilmesi 18’inci madde hükümlerine aykırıdır.

Belirtmiş olduğumuz nedenlerden dolayı Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Dokuzkavaklar semt Polikliniği önündeki yeşil alanın bir kısmını ticari alana dönüştürülerek parsellenmesini sağlayan kararı derhal iptal edilmeli, ileride geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlar doğuracak olması sebebiyle satış ihalesi acilen geri çekilmelidir.

TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu olarak bu konunun takipçisi olacağımızı, kamu yararı gözetmeksizin sadece rant amacı güden söz konusu plan tadilatının ve bunun neticesinde oluşturulan ilgili imar parsellerinin satışının iptali konusunda en kısa sürede yargı yoluna gideceğimizi kamuoyuna duyururuz.” 

ARSANIN ESKİ SAHİPLERİ DE YARGIYA GİDECEK

Bölgede 1990’lı yıllarda uygulanan 18’inci maddeyle oluşturulan yeşil alanın eski sahipleri Ahmet Baki Kundakçıoğlu ve Seyfi Çelikkaya da plan tadilatının iptali konusunda yargıya gideceklerini, bu konuda avukatlarına vekaletname verdiklerini söyledi.