Mimarlar Odası, yeni stat projesiyle ilgili çekincelerini açıkladı – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. Mimarlar Odası, yeni stat projesiyle ilgili...

Mimarlar Odası, yeni stat projesiyle ilgili çekincelerini açıkladı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 27 Ekim 2020 Salı - 20:04Güncelleme: 27 Ekim 2020 Salı - 20:04
Mimarlar Odası, yeni stat projesiyle ilgili çekincelerini açıkladı

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, yeni stat için ayrılan alanın yetersiz olduğunu, projenin uygulanacağı bölgede yeşil alan daralması olacağını belirterek, stat için daha uygun bir alanın tercih edilmesi önerisinde bulundu.

Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Serdar Alayont, Merkezefendi’nin Kayalar Mahallesi’nde yapımı planlanan yeni statla ilgili ulaşım, yollar, otopark ve diğer tesisleri bir araya toplayacak kompleksi içeren detaylı bir açıklama yaptı. Mevcut Atatürk Stadı’nın 1950 yılından bu yana hizmet verdiğini, 1987 yılında yenilendiğini, son yapılan ilavelerle kapasitesinin 18 bin 745 seyirciye çıkarıldığını anımsatan Alayont, ancak tüm bunların stadın yetersizliğini ortadan kaldırmadığına ve yeni bir stada ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.

“STAT ALANI YETERSİZ”

Kayalar Mahallesi, 7940 ada, 1 no.lu parsel ve çevresinin stadyum yapılmak üzere “spor alanı” olarak planlandığını bildiren Alayont, sayısal verileri temin edemediklerini, ancak söz konusu alanın yaklaşık 61 bin metrekare olduğunu, buranın ancak standartlara uygun bir stadyum yapısını barındırabilecek büyüklüğe sahip olduğunu dile getirdi. Bazı illerde yeni yapılan statların alanlarıyla ilgili bilgiler paylaşan Alayont, şöyle devam etti:

“Alanın büyüklük açısından yetersizliği hususunda örnekleme yapacak olursak, başkaca bir kullanım amacına ait olmayan, sadece spor tesisi olarak planlanmış ve yakın dönemde ülkemizde inşa edilen büyükşehir ölçeğindeki kent stadyumlarının arsa alanları şu şekildedir: Hatayspor Stadyumu 194.139 m2, Kayseri Kadir Has Stadyumu 144.474 m2, Konya Büyükşehir Belediyesi Stadyumu 400.490 m2.

Mevcut stadyum tasarımında esas alınan kuzey-güney yönelimine göre alana yerleştirildiğinde bile stadyum ile alan sınırı arasındaki mesafe en dar noktada 27 metreye kadar düşmektedir. Uluslararası müsabakalara ev sahipliği yapan Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu ile Kayseri Kadir Has Stadyumu ölçüleri esas alınarak çizilen kütleler yerleştirildiğinde, alan için belirtilen 10 metre bahçe mesafelerinin kısmen içine girmektedir. Ayrıca planda belirlenmiş olan en çok yüksekliği 45 metre olabilecek bir yapıda, seyirci çıkışları, fuaye alanları, stadyum güvenliği, yangın kaçış koridorları, acil çıkış mesafeleri vb hesaplandığında, bu alanın tümü için belirlenen 10 metre bahçe mesafesinin oldukça yetersiz kaldığı görülmektedir.”

“STADYUM BİR KOMPELKS OLARAK PLANLANMALIDIR”

“Stadyum alanları sadece müsabakaların yapılacağı ve izlenebileceği tek bir yapıyı değil; idari binaları, kapalı ve açık yardımcı diğer spor tesisleri, sosyal alanlar, açık ve kapalı otoparklar gibi birçok fonksiyonu içinde barındıran kompleks alanlar olarak planlanmalıdır” vurgusunu yapan Alayont, şunları kaydetti:
“Plan açıklama raporunun planlama gerekçeleri başlıklı 7.maddesinde “…yeni stadyum alanının çevresinde bulunan Bölge Parkında yapılacak olan yeni düzenlemeler ile de oluşturulacak kompleks alanlar, stadyum alanını destekler nitelikte otopark alanları, spor alanları, rekreatif faaliyetlerin düzenlenebileceği alanlar oluşturulabilecektir” denilmektedir. Ancak, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 19.maddesinde park alanlarında yapılaşma şartları belirlenmiş olup, aynı maddenin c fıkrasının 3. bendinde yer alan ‘tabii veya tesviye edilmiş toprak zemin altında kalmak üzere, ağaçlandırma için TSE standartlarında öngörülen yeterli derinlikte toprak örtüsünün sağlanması, giriş çıkışının parkın giriş çıkışından ayrı olması ve parkın ihtiyacı için Otopark Yönetmeliği ekindeki en az otopark miktarları tablosundaki benzer kullanımlar dikkate alınarak belirlenecek miktarı aşmamak kaydıyla kapalı otopark’ ibaresi, tabi zemin altında sadece parkın ihtiyacı olan otoparkın yapımını mümkün kılmaktadır.

Plan hükümlerinde Bölge Parkı için belirlenen ‘bu alanlarda kamunun kullanımına açık olacak spor alanları, açık otopark alanları, çay bahçesi, büfe, oyun alanları, yürüyüş ve bisiklet yolu gibi rekreatif faaliyetlerin düzenlenebileceği alanlar oluşturulabilecektir’ ifadesindeki açık otopark yapılabileceği hükmü, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 19.maddesinin c fıkrasının 3. bendine aykırıdır. Dolayısıyla spor alanının yakınında inşa edilebilecek ve stadyuma hizmet verecek bir açık-kapalı otopark alanının plana dâhil edilmemiş olduğu görülmektedir.

Stadyum alanının kuzey ve batı cephesinde bölge parkı ile arasında herhangi bir imar yolu planlanmamıştır. Olası bir acil durum anında, duruma müdahale edebilecek araçların bu noktalara yaklaşması bu sebeple mümkün görünmemektedir. Önerilen planlamaya göre stadyuma yaklaşım sadece doğu ve güney tarafından olacağı için bu bölgelere ciddi taşıt ve yaya yığılmaları olacağı ortadadır. Bu nedenle stadyum için ayrılacak alanın ada şeklinde planlanması ve çevresindeki taşıt yolları genişliklerinin de bu plana göre yapılması gerekmektedir. Öneri plana göre stadyum alanının doğu ve güneyinde yer alan 20 ve 21 metre genişliğindeki yollar, stadyumda yapılacak olan etkinliklerin ardından oluşabilecek olası yaya yükünü dahi karşılayamayacak genişliktedir. Stadyum planlamasında arazi seçiminin tasarımın temelini oluşturması nedeniyle, yer konusunun öncelikli ve detaylı olarak ele alınması gerekmektedir.”

“PLANLAMA ÖNCESİ VE SONRASI YEŞİL ALANLARIN DURUMU”

Plan revizyonu öncesi mevcut olan ve planlama sonrası oluşacak olan yeşil alan dağılımına da değinen Alayont, “Bölgede mevcut durumda 261 bin 824 metrekare olan yeşil alan yoğunluğunun 27 bin 789 metrekare azaldığı ve yeşil alan dengesinin kamu aleyhine bozulduğu görülmektedir. Bu azalma, 8188 ada 1 parselin kuzeyinde özel olarak planlanan yaklaşık 20 bin metrekare büyüklüğünde ticari alandan kaynaklanmaktadır. Ayrıca ilk planlamada tek adadan oluşan 231 bin 258 metrekare büyüklüğündeki bölge parkı alanı, yeni planlamanın ardından dikdörtgene yakın olan formunu yitirerek 162 bin 671 metrekareye düşmüş ve plansız alandan planlı duruma çevrilen 53 bin 876 metrekarelik yeni Bölge Parkı alanıyla arasında kalan ve stadyum nedeniyle fiilen kullanılması zorunlu olan yoldan dolayı bölgede ciddi anlamda ihtiyaç duyulan Denizli’nin en büyük kent parkı olabilecek büyüklükteki alan vasfını yitirmiştir” ifadelerini kullandı.

“MİLLET BAHÇESİ ALANI”

Pamukkale’nin Kuşpınar Mahallesi’nde bulunan toplam 33 bin 731 metrekare büyüklüğündeki mevcut stadyum alanının Millet Bahçesi’ne dönüştürülmesini olumlu bulan, ancak çevresindeki yapılaşma nedeniyle ortaya çıkacak sıkışıklığa değinen Mimarlar Odası Şube Başkanı Serdar Alayont, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Mevcut stadyumun Millet Bahçesi’ne dönüştürülecek olması, bölgenin ihtiyacı olan bir yeşil alanı sağlamıştır. Ancak Millet Bahçesi alanının kuzeybatısında yer alan 250 ada 18 nolu parselde bulunan 10 katlı yapılar ile güneybatısında yer alan 250 ada, 3,4,5,6,19 no.lu parsellerdeki 2-3 katlı yapılar, Millet Bahçesi’ni stadyumda olduğu gibi yapıların arasına hapsetmiştir. Plan açıklama raporunun giriş bölümünde, burası ‘söz konusu alan, etrafında askeri alan, eğitim alanı ve konut alanları ile çevrelenmiş olup, şehrin içinde kentleşmenin yoğun olduğu bir bölgede sıkışmış bir konumda bulunmaktadır’ şeklinde ifade edilmektedir. Bu nedenle alana bitişik ve imar yolu ile dahi ayrılmamış olan söz konusu parsellerin Millet Bahçesi’ne dâhil edilmemesi sıkışıklığa sahip olacaktır.”

“PLAN İPTAL EDİLMELİ” ÇAĞRISI

Alayont, açıklamasının son bölümünde “Yukarıda belirtilen gerekçeler neticesinde Denizli Büyükşehir Belediye Meclisinin yeni Stadyum Alanı ile ilgili almış olduğu 14.09.2020 tarih ve 441 sayılı kararın ve kararın eki olan 1/25.000 ölçekli nazım imar planı değişikliği, 1/5.000 ölçekli ilave revizyon nazım imar planı ve 1/1.000 ölçekli ilave revizyon uygulama imar planı, plan açıklama raporu ve plan hükümlerinin iptal edilmesi gerektiğini kamuoyuna saygı ile sunarız” ifadelerine yer verdi.