Kabel: Hulusi Oral Evi, Denizlililere en güzel 100. yıl hediyesi olur – D20Haber
30.04.2024, Salı
17 °C / 31 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. Kabel: Hulusi Oral Evi, Denizlililere en...

Kabel: Hulusi Oral Evi, Denizlililere en güzel 100. yıl hediyesi olur

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 22 Eylül 2023 Cuma - 13:22Güncelleme: 22 Eylül 2023 Cuma - 13:22
Kabel: Hulusi Oral Evi, Denizlililere en güzel 100. yıl hediyesi olur

Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Özlem Durdu Kabel, 2018 yılında kundaklama sonucu çıkan yangında ağır hasar gören Hulusi Oral Evi’nin bir kültür mirası olduğunu belirterek, “Cumhuriyetimizin 100. yılında Denizli Valiliği bu yapıyı kamulaştırarak gelecek kuşaklara aktarmak için gerekli çalışmayı başlattığını duyurursa, Denizli halkına en güzel 100. yıl hediyesini vermiş olacaktır” dedi.

Pamukkale ilçesine bağlı 15 Mayıs Mahallesi’nde bulunan tarihi Hulusi Oral Evi, 27 Ocak 2018 yılında çıkan yangında ağır hasar görmüştü. Tarihi Konağın kültür irası olduğun dikkat çeken Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Özlem Durdu Kabel, Hulusi Oral’ın 1. Dünya Savaşı’ndan Cumhuriyetin İlanı’na kadar geçen 9 yıllık süredeki önemli figürlerden birisi olduğunu dile getirdi.

Oral’ın 19 yaşındayken İstanbul’da hukuk eğitimini yarıda bırakarak Çanakkale Savaşı’na takım komutanı olarak katıldığını anımsatan Kabel, Hulusi Oral’ın Conkbayırı ve Seddülbahir’de savaşıp yaralandığını, İngilizlere esir düşmesinin ardından Mısır’da 22 ay esir tutulduğuna vurgu yaptı.

Oral’ın Büyük Taarruz’da askeri birliği ile Konya’dan Antalya’ya oradan da İzmir’e yürüdüğünü hatırlatan Kabel, “Terhis olup yeniden hukuk fakültesine dönüp mezun olur. Okulu bitirip hâkim olarak çalışmaya başlar. Daha sonra istifa edip avukatlık mesleğini icra eder. Bu sırada çok partili döneme geçişe kadar parti il başkanlığı, halkevi başkanlığı ve milletvekilliği görevi yapar.1981 yılında vefat eder. Bu onurlu hikâyeyi neden mi anlattım? Ülkemizin ve kentimizin yakın siyasi tarihinin şekillenmesine katkı sunan kişinin yaşadığı Hulusi Oral Evinin kent belleğinden yok olmasına tanıklık etmek istemediğimiz için” dedi.

15 Mayıs Mahallesi 18 pafta 218 ada 167 parselde bulunan “Hulusi Oral Evi” olarak bilinen yapının 1934 yılında Levanten mimar tarafından inşa edildiğini kaydeden Kabel, “Kentin en önemli yol arterlerinden birinde bulunan yapı hem sivil mimari örneği hem de sahibinin ülkemizin kaderini değiştirmesinde oynadığı rol gereği kültür mirasıdır. Cumhuriyetimizin 100. yılında Denizli Valiliği bu yapıyı kamulaştırarak gelecek kuşaklara aktarmak için gerekli çalışmayı başlattığını duyurursa, Denizli halkına en güzel 100. yıl hediyesini vermiş olacaktır” ifadelerini kullandı.