KESK: Maaşlar buharlaştı, satın alma gücü eridi – D20Haber
28.04.2024, Pazar
14 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. KESK: Maaşlar buharlaştı, satın alma gücü...

KESK: Maaşlar buharlaştı, satın alma gücü eridi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 2 Ağustos 2023 Çarşamba - 09:06Güncelleme: 2 Ağustos 2023 Çarşamba - 09:06
KESK: Maaşlar buharlaştı, satın alma gücü eridi

KESK Denizli Şubeler Platformu, gelen zamlarla maaşların eridiğini ve satın alma gücünün azaldığına dikkati çekerek, yoksulluk sınırı üzerinde zam istedi.

KESK Denizli Şubeler Platformu’na bağlı sendika üyeleri, Candoğan Parkı önündeki basın açıklamasıyla isteklerini dile getirdi. Basın açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü Hüseyin Özdemir, iktidar ve yandaş sendika arasında bugüne kadar toplu sözleşme adı altında varılan mutabakatların kaybedeninin kamu emekçileri ve emeklileri olduğunu ifade etti.

“12 yıldır toplu sözleşme adı ile sürdürülen oyunların sonucunda maaşlarımız buharlaşmış, satın alma gücümüz erimiş, yoksulluğumuz artmıştır. İktidar maaş artışlarını TÜİK’in sanal enflasyon rakamlarına bağlamış , yandaş sendika da bu sanal rakamlara dayalı artışlara imza atmış ve kamu emekçilerini iktidarın emek düşmanı politikalarına mahkum etmiştir” diyen Özdemir, şunları kaydetti:

“Seçimlerden önce ‘En düşük memur maaşını 22 bin TL’ye çıkaracağız, artışı emeklilere de yansıtacağız’ dediler ama milyonları perişan eden yeni bir ücret-maaş rejimi getirdiler. Açlık sınırının 12 bin lirayı aştığı bir süreçte milyonlarca emekliye 7 bin 500 lirayı reva gördüler ve hiçbir artış yapmayarak milyonlarca emekliyi açlığa mahkum ettiler. Seyyanen ödemeleri taban aylığa yansıtmayıp emekçileri bir kez daha kayba uğrattılar. İktidar sadece son bir ay içerisinde yapılan zamlar ve vergi artışlarıyla kaşıkla verdiğini kepçeyle geri aldı. Vergi adaletsizliği had safhaya geldi. Emekçinin gelirinin önemli bir bölümü vergilere giderken, vergi aflarıyla, çeşitli imtiyazlarla tüm sermaye çevreleri ihya edildi.

Bizler, grevli gerçek bir toplu pazarlık-toplu iş sözleşmesi istiyoruz. Yoksulluk sınırının üzerinde ücret istiyoruz. Güvenceli istihdam, güvenli gelecek istiyoruz. Demokratik, adil bir çalışma yaşamı istiyoruz. Halktan yana bir kamu hizmeti istiyoruz. Temel gelir güvencesi istiyoruz.

Kısa vadede emeklilerin nefes almasını sağlamak adına seyyanen yapılan zamların taban aylığa yansıtılmasını tüm kamu emekçileri için en alt düzeyde verilecek maaşın yoksulluk sınırının üzerinde yani 45 bin lira olmasını talep ediyoruz.”