İşverene fazla mesai yaptırma kolaylığı – D20Haber
17.05.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. İşverene fazla mesai yaptırma kolaylığı

İşverene fazla mesai yaptırma kolaylığı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Eylül 2017 Cuma - 16:48Güncelleme: 8 Eylül 2017 Cuma - 16:48
İşverene fazla mesai yaptırma kolaylığı

Denizli Tüm İşçi Hakları Derneği Başkanı Halis Özkan, “Fazla Çalışma Yönetmeliği”nde değişiklik yapılarak çalışanın onayı olmadan işverene fazla mesai yaptırma hakkı tanındığını, bunun da keyfiliği artıracağını belirtti.

Denizli Tüm İşçi Hakları Derneği Başkanı Halis Özkan, yaptığı açıklamayla “Fazla Çalışma Yönetmeliği”ndeki değişikliğin işveren lehine olduğunu, bunun çalışanlar aleyhine önemli bir hak kaybı yaratacağını ifade etti.

İşçilerin onayları olmasa da patronların her istediğinde mesaiye kalmak zorunda bırakılacağını kaydeden Özkan, “Keyfilik tamamen artacak. Öyle ya onlara göre işçi insan değil, bir robot. Her istediklerinde çalışmaya hazır bir robot hem de. Tüm İşçi Hakları Derneği olarak bu hak gasplarına karşı birleşmeye çağırıyoruz. Çünkü ancak toplu iş sözleşmeleri ile bu kölelik dayatmalarını değiştirebiliriz” dedi.

Haberin DevamıReklam




Kurban Bayramı öncesi fazla çalışma süresini düzenleyen yönetmeliğin değiştirilmesiyle artık fazla mesaide işçi onayı aranmayacağını vurgulayan Özkan, “Patronların fazla mesai yaptırmak istediği işçiden her yılbaşında yazılı onay (muvafakat) alma zorunluluğu kalktı. Böylece işçinin onayı olmadan fazla mesaiye bırakıldığında iş akdini feshetme hakkı elinden alınmış oldu. Bundan sonra işçinin işe girişte sözleşmesi yapılması esnasında veya fazla çalışma ihtiyacı olduğunda fazla çalışma onayının alınması yeterli olacak. Eğer işçi fazla mesai yapmak istemezse verdiği onayı 30 gün önceden işverene yazılı bildirimde bulunarak geri alabilecek! İşçiye lütfedilip tanınan bu “hakkın” ise gerçek hayatta kullanılamayacağı açıktır. İşe girerken zaten ben mesaiye kalmayacağım dese işe alınmayacağını bilen işçi, çalışırken de işsiz kalma tehdidi ile bu hakkını kullanamayacaktır” diye konuştu.