Hüyük: Matematik sorusunu yapamayan öğrenci inşaat mühendisi olacak – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. Hüyük: Matematik sorusunu yapamayan öğrenci inşaat...

Hüyük: Matematik sorusunu yapamayan öğrenci inşaat mühendisi olacak

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 23 Ekim 2020 Cuma - 12:16Güncelleme: 23 Ekim 2020 Cuma - 12:17
Hüyük: Matematik sorusunu yapamayan öğrenci inşaat mühendisi olacak

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şube Başkanı Nigar Hüyük, üniversitelerin inşaat mühendisliği bölümüne girişte baraj puanının yükseltilmesi gerektiğini, matematik sorularını net yapamayan öğrencinin dahi inşaat mühendisliği bölümünü tercih edip kazanabilmesini beraberinde getirdiğini belirtti.

İMO Denizli Şube Başkanı Nigar Hüyük, yaptığı açıklamada, inşaat mühendisliği eğitiminde kaliteli eğitimin düşmesine dikkati çekti. 10 yıl önce ülke genelinde 80 bin dolayında olan inşaat mühendisi sayısının 140 bine yükseldiğine işaret eden Hüyük, ülkemizde 550 kişiden birisinin inşaat mühendisi olduğunu, böyle devam etmesi durumunda 10 yıl sonrasını hesap bile edilemeyeceğini kaydetti.

“KONTENJAN DÜŞÜRÜLSÜN”

İnşaat mühendisliğindeki kontrolsüz artışın meslek ve gençler için endişe yarattığını vurgulayan ve “Sayılar artarken, eğitim kalitesinin korunmasını istemek mesleğimiz ve ülkemiz için gerekli değil midir?” diye soran Hüyük, şöyle devam etti:

“Amaç daha çok mühendis mezun etmek yerine kaliteli mühendis yetiştirmek olsaydı, kontenjanları dolmayacak üniversiteleri açmak yerine mevcut olanların laboratuvar ve eğitim imkânları arttırılsaydı daha iyi olmaz mıydı? 2019 yılında inşaat mühendisliği bölüm kontenjanı 12 bin 70 olmasına rağmen 6 bin 792 öğrenci tercih etti ve 5 bin 278 kontenjan boş kaldı. Bunun üzerine ülke genelinde yaptığımız "kontenjanlar düşürülsün, baraj arttırılsın" kampanyası kısmen de olsa bir sonuç vermiş ve 2020 yılında YÖK tarafından kontenjanlar düşürülerek 8 bin 271 olarak açıklamıştır. Bunun yeterli bir kontenjan azaltması olmadığı, barajın da yukarı çekilmesi gerektiği, geride bıraktığımız YKS sonuçlarından da görülmektedir.

“TABAN PUAN GERİLEDİ”

Sınav başarı sırası 300 bin olan öğrencinin inşaat mühendisliği bölümüne girebildiğini belirten Hüyük, “Bu da taban puanı 283’lere kadar geriletmiş ve 2020 yılı üniversitelere giriş sınavı sonucunda matematik sorularında net yapamayan öğrencinin dahi inşaat mühendisliği bölümünü tercih edip kazanabilmesini beraberinde getirmiştir. Buna rağmen ülke genelinde 2 bin 895 kontenjan yine doldurulamamııştır. Devlet üniversitelerinin 52 programında 10 öğrenci ve altında kayıt yapılabilmiş, vakıf üniversiteleri dahil 29 program ise hiç rağbet görmeyip sıfır çekmiştir” ifadelerini kullandı..

“NİTELİKLİ EĞİTİM ZORUNLUDUR”

Mühendisliğin kaydedeceği ilerlemenin hayatın her alanında hızlı ve toplu çözümler sunacağını dile getiren Hüyük, “Bunun sonucu olarak da yaşam standardını yükseltir. Bu yüzden öneminin kıyaslanması dahi söz konusu değildir. Daha çok üniversite açmanın başarıya götürmediğini ne yazık ki yaşadığımız acı sonuçlar ile görüyoruz. Özellikle fay hatları ile kaplı ülkemizde nitelikli bir mühendislik eğitimi olması zorunludur” değerlendirmesini yaptı.