İlhan: Medeniyetin ilk şartı adalettir – D20Haber
10.05.2024, Cuma
14 °C / 25 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. İlhan: Medeniyetin ilk şartı adalettir

İlhan: Medeniyetin ilk şartı adalettir

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 5 Nisan 2018 Perşembe - 13:48Güncelleme: 5 Nisan 2018 Perşembe - 13:48
İlhan: Medeniyetin ilk şartı adalettir

Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, demokrasinin tek çare olduğunu belirterek, "medeniyetin ilk şartı adalettir” anlayışıyla hareket ettiklerini söyledi.

Avukatlar Günü dolayısıyla Denizli Valiliği önünde bir tören düzenlendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan ve avukatların katıldığı tören, Atatürk Anıtı’na çelek konulup saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı ile başladı.

Baro Başkanı İlhan, burada yaptığı konuşmada, 2Ülkemiz ve insanımızın son dönemde içinde olduğu tablo hepimizi derinden etkilemektedir. Teröre kurban edilen canlarımız, terör belasını sonlandırmak için şehit düşen güvenlik görevlilerimiz içimizi acıtmaktadır. Terör saldırıları tüm dünya ile birlikte yurttaşımızı da büyük bir tedirginliğe itmekte, yanı başımızda devam eden kanlı savaş hepimizi derinden etkilemektedir. Yurt içinde şehit edilen Mehmetçiklerimiz de Afrin' de şehit edilen Mehmetçiklerimiz de aynı hastalıklı kafaların kurbanlarıdır. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyor, yakınlarına ve ulusumuza da sabırlar diliyoruz” dedi.

“TEHDİTLERİN KARŞISINDA DİK DURDUK”

Denizli Barosu olarak kimden ve ne zaman gelirse gelsin her türlü tehdit ve saldırının karşısında dimdik durduklarını dile getiren İlhan, “Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak vazgeçilmez amacımız olmuştur. Bu bilinçle Türkiye Barolar Birliği ve diğer barolarla birlikte 15 Temmuz akşamı hiç vakit kaybetmeden derhal kamuoyuna açıkça ilan ettik. Dedik ki, bütün eksikliklerine rağmen her türlü demokrasi darbeden iyidir” ifadelerini kullandı.

“OHAL BASKI ORTAMI OLUŞTURDU”

KHK’lar ile savunma hakkının kısıtlandığını kaydeden İlhan, “Ne var ki 15 Temmuz sonrası başlatılan hukuki süreç ve sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal, başta adil yargılanmanın olmazsa olmazı biz avukatlar ile hakim savcılarımız üzerinde bir baskı ortamı oluşturmuştur. Müdafilik yapan avukat da önündeki dosyaya göre hareket etmeye çalışan hakim savcı da bir kısım kendinden menkul basın mensubu olduğunu söyleyenler tarafından yaftalanmaya çalışılmıştır. Maalesef bu algı tüm yargı camiasını büyük bir tedirginliğe itmiş verilen kararlar nedeniyle açığa alınmalar olmuştur. KHK’lar ile savunma hakkı kısıtlanmış meslektaşlarımızın görevlerini ifa etmeleri iyice zorlaşmıştır. En yetkili ağızlardan darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ/PDY unsurlarının kamudan temizlendiği belirtiliyor olmasına rağmen, Olağanüstü Hal yönetiminin devam ediyor olması da izahtan uzaktır. Kuşkusuz sıfat ve konumu ne olursa olsun, bu karanlık yapıya dahil olan, destek veren herkes hukuk önünde hesap vermeli, bedelini en ağır şekilde ödemelidir. Bu karanlık yapının temizlenmesi, bu alçakça kalkışmanın hesabının yargı önünde sorulması yönündeki güçlü beklenti ve desteğimiz sonuna kadar devam edecektir. Bununla birlikte soruşturmalarda masumiyet karinesi ihlal edilmemeli savunma hakkı kısıtlanmamalı, suçlu ile suçsuz şüpheye yer vermeyecek şekilde ayrılmalıdır” diye konuştu.

“ADALET YERİNİ BULSUN”

“İstiklal,istikbal hürriyet her şey adaletle kaimdir” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün adalete olan ihtiyacın altını çizdiğini söyleyen Baro Başkanı Müjdat İlhan, sözlerine şunları ilave etti:

“Atatürk ilke ve devrimlerine, Cumhuriyet değerlerine, demokrasi ve milli egemenliğe, laik demokratik Cumhuriyetimize bağlılığımızı dün olduğu gibi bugün de sürdüreceğimizi, tüm kurum ve kurallarıyla hukuk ve demokrasinin tek çare olduğunu, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu bir kez daha yineleyerek ‘medeniyetin ilk şartı adalettir. Bırakın adalet yerini bulsun isterse kıyamet kopsun’ anlayışıyla çıktığımız yolda sorumluluklarımızın, görevimizin kutsallığının ve zorluğunun farkındayız diyorum.”