Emekli-Sen: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çekilmeli – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. Emekli-Sen: En düşük emekli maaşı asgari...

Emekli-Sen: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çekilmeli

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 3 Ocak 2023 Salı - 08:55Güncelleme: 3 Ocak 2023 Salı - 08:55
Emekli-Sen: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çekilmeli

DESK’e bağlık Emekli-Sen Denizli Şubesi, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesini istedi.

DİSK’e bağlı Emekli-Sen Denizli Şubesi Hukuk İşlerinden Sorumlu Şube Sekreteri Serhat Kundakçı, Denizli Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen basın toplantısında, milyonlarca emekliyi ilgilendiren maaş artışıyla ilgili açıklamada bulundu.

Bugün TÜİK’in resmi enflasyon rakamını açıklayacağını anımsatan Kundakçı, sayılara takla attırılarak ülkenin gerçekliğinden uzak bir enflasyon oranı verileceğini, işçilerin, emekçilerin ve emeklilerin yaşam şartlarının göz ardı edilerek yeni zam oranlarının müjde olarak sunulacağını söyledi.

Ülkede dört kişilik bir aile için açlık sınırının 8 bin liraya, yoksulluk sınırının 28 bin liraya ulaştığına dikkati çeken Kundakçı, şunları kaydetti:

“Emeklilerin çok büyük bölümü asgari ücretin, dolayısıyla açlık sınırının altında yaşam mücadelesi vermektedir. Milyonlarca emekli, açıklanan yeni asgari ücret seviyesinin yarısından daha düşük maaşlarla geçinmek zorunda bırakılmaktadır.

Emeklileri bir ülkede belirlenen en düşük ücret tutarından daha düşük maaşlara mahkûm etmek, emeklilerin yurttaş olarak görülmediğinin ispatıdır. Bir kez daha söylüyoruz: En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyinde belirlenmelidir.

Aynı koşullara sahip çalışanların farklı emeklilik koşullarına ve farklı maaşlara sahip olması, emekliler arasında devasa eşitsizlikler yaratmaktadır. Şu anki sistem bir yandan tüm emeklileri yoksullaştırırken, diğer yandan emekliler arasındaki adaletsizliği de derinleştirmektedir. Taban maaşlar ile tavan maaşlar arasındaki makası kapatacak, adaletsizliği sona erdirecek bir intibak yasası çıkarılmadığı müddetçe tüm emeklilerin asgari yaşam standartlarına kavuşması mümkün değildir!

Hem asgari ücret hem de gerçek enflasyon karşısında eriyen emekli bayram ikramiyelerinin açıklanan resmi enflasyondan dahi etkilenmeden 1.100 lira olarak ödenmeye devam edilmesi kabul edilemez. Elektrikten doğalgaza, ekmekten suya, iğneden ipliğe yapılan zamlar karşısında, zamdan etkilenmeyen yalnızca emekli ikramiyeleri olmuştur. Bu ikramiye bayram ikramiyesi değil emekli ikramiyesi adı altında değiştirilmeli ve hiçbir biçimde asgari ücretin altına düşmeyecek şekilde yılda iki ikramiye olarak güncellenmelidir.

Emekliler de diğer tüm kesimler gibi enflasyondan, hayat pahalılığından, bütün bir ekonomik krizden etkilenmektedir. Emeklilere resmi enflasyon oranında yapılan yüzdelik zamlar hiçbir anlam ifade etmemektedir. Yapılması gereken en düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesinde olmak üzere tüm emekli maaşlarına asgari ücret zammı oranında zam uygulanmasıdır. Taleplerimiz açıktır. Taleplerimiz hakkımızdır, hakkımız olanı istiyoruz.”