Deniz: 65 yaş üstüne yasak hapis hayatına dönüştü – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. Deniz: 65 yaş üstüne yasak hapis...

Deniz: 65 yaş üstüne yasak hapis hayatına dönüştü

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Haziran 2020 Perşembe - 15:24Güncelleme: 4 Haziran 2020 Perşembe - 15:24
Deniz: 65 yaş üstüne yasak hapis hayatına dönüştü

DİSK’e bağlı Emekli-Sen’in Denizli Şube Başkanı Nevzat Deniz, 65 yaş ve üstündekilere uygulanan sokağa çıkma yasağının hapis hayatına dönüştüğünü belirterek, buna son verilmesi çağrısında bulundu.

Emekli-Sen Şube Başkanı Nevzat Deniz, 65 yaş üstüne uygulanan sokağa çıkma yasağıyla ilgili açıklamasında, küresel coronavirüs salgınından korunmak için belirli kısıtlamalara gidilmesinin toplum sağlığı için olumlu sonuçlarının görüldüğünü, ancak alınan bazı kararlardan en çok etkilenen kesimin emekliler ve yaşlılar olduğunu kaydetti.

Önlemler kapsamında 65 yaş üstü için sokağa çıkma yasağının 21 Mart’tan bu yana sürdüğünü anımsatan Deniz, “Alışveriş merkezlerinin açılması, şehiriçi ve şehirlerarası seyahat sınırlamalarının kaldırılması, toplu taşıma araçlarında bile yüzde 50 sınırlamasının kaldırılması, camilerin ibadete açılması, restoran, kafe, çay bahçeleri ve hatta kreşlerin açılması, 18 yaş altı çocuklarımıza aileleriyle seyahat yapma serbestisi gibi kararlar alınırken, 65 yaş üstü vatandaşlarımızın 75 gündür evde hapsedilmesi COVID-19’un sadece 65 yaş üstündeki vatandaşlarımıza bulaşacağı veya sadece 65 yaş üstündekilerin bulaştıracağı gibi bir algı yaratıyor” ifadelerini kullandı.

“COVID-19’un en büyük risk grubunu oluşturan emekliler, en temel haklarından dahi mahrum bırakılarak pek çok başka riskle karşı karşıya bırakılmaktadır” diyen Deniz, şunları kaydetti:

“Emekliler Sendikası olarak, bu sürecin başından itibaren söyledik; bir kez daha hatırlatalım: 65 yaş üstü emeklilerin “evde kalmaları” onları bir yere kadar pandemiden korurken, başta rutin sağlık kontrollerini aksatmakta, başka başka sağlık sorunları ortaya çıkarmaktadır. 65 yaş üstü insanlarımız için uzunca zamandır uygulanan sokağa çıkma yasağı hareketsizlik anlamına gelmektedir. Hareketsizlik ise pek çok fiziksel ve zihinsel rahatsızlığa davetiye çıkarmaktadır. Psikolojik sağlığın, bedensel ve bilinçsel yapının; bir bütün olarak insanın iyi olması güneş, yürüyüş, iletişim gibi pek çok faktöre bağlı olduğu bir gerçektir.

Kısıtlamaların belli bir yaş grubuna yönelik olması, 65 yaş üstü vatandaşlarımızı tüm gün dışarıda olması gereken, çalışan, okuyan yakınlarının bile taşıma riski olduğu virüsten korumayacaktır. Bütün toplumu kapsa-mayan kısıtlamaların olumlu sonuçlar getirmesini beklemek rasyonel olmaktan çok uzaktır. 65 yaş üstü bireylere uygulanan bu yasak onlar için bir hapis hayatına dönüşmüştür. Üstelik alınan kararlarla hayata geçirilen “yeni normalin” salgınla bilimsel bir mücadele anlamında bir temeli yoktur.

Emekli-Sen olarak hükümetten, Bilim Kurulundan ve diğer yetkililerden isteğimiz ve talebimiz şudur: Geçmişimizin hafızası, bu günümüzün tecrübesi, geleceğimizin garantisi olan 65 yaş üstü Vatandaşlarımız için uygulanan onları korumaktan uzak ve ötekileştirici bu uygulamaya bir an önce son verin. Onların ahını almayın. atasının ahını alan ocaklar söner.”