Egeli kadınlar, siyasette eşit temsil hakkı istedi – D20Haber
04.05.2024, Cumartesi
10 °C / 22 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. Egeli kadınlar, siyasette eşit temsil hakkı...

Egeli kadınlar, siyasette eşit temsil hakkı istedi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 21 Kasım 2018 Çarşamba - 13:45Güncelleme: 21 Kasım 2018 Çarşamba - 13:45
Egeli kadınlar, siyasette eşit temsil hakkı istedi

Egeli Kadın İl Buluşmaları Denizli İl Sekreteri Gülnur Candan Oymak, siyasette kadın ve erkek eşitliğinin sağlanmasını, bunun için de aday belirlemeleri sırasında fermuar sisteminin uygulanmasını istediklerini söyledi.

Kadın ve çocuk hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın emeğinin değerlendirilmesi alanlarında ulusal, bölgesel ve yerelde çalışma yapan sivil toplum örgütlerinden oluşan bileşenlerinden 160 temsilcinin katılımı ile Egeli Kadınlar Buluşması’nın 12’ncisi Afyonkarahisar’da gerçekleştirildi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Afyonkarahisar Şubesi’nin ev sahipliğindeki Egeli Kadınlar Buluşması’nın sonuç bildirisi de yayınlandı.

İL SEKRETERYASI OLUŞTURULDU

Egeli Kadın İl Buluşmaları Denizli İl Sekreteri Gülnur Candan Oymak, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısıyla bu buluşmanın bildirisini ve il sekreteryasını açıkladı. Denizli’de Seçil Tok ve Fikret Çınar’ın il sekreter yardımcısı olarak görev aldığını kaydeden Oymak, Afyonkarahisar’daki toplantıda kadına yönelik şiddet, kadın ve sağlık, kadın ve eğitim, kadın ve istihdam, kadın kooperatifçiliği, kadın ve siyaset ile kadın örgütlenmesi konularının ele alındığını belirtti.

CİNSİYET EŞİTLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Siyasetteki temsilde kadın erkek eşitliği istediklerini dile getiren Oymak, “Siyasette kadın erkek eşitliğinin sağlanması için Siyasi Parti Yasası değiştirilmeli, temsiliyette fermuar sistemi uygulanmalı, kadın erkek sayısı yarı yarıya eşitlenmelidir. Kadınların seçilmelerinin önündeki engellerden bir tanesi de siyasi partilerdeki aday belirleme usulleridir. Aday belirleme komitelerinde toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışı gözetilmeli, emek veren kadınların önü açılmalı, liyakat ilkesi gözetilmelidir. Kadınların donanımlı ve görünür kılınarak “önseçim” ile sandıktan çıkması sağlanmalıdır. Kadın adaylarının sayısı çoğaltılarak aday havuzu oluşturulmalıdır” dedi.