DOÇEV’den ÇED Yönetmeliği değişiklik önerisi – D20Haber
06.05.2024, Pazartesi
13 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. DOÇEV’den ÇED Yönetmeliği değişiklik önerisi

DOÇEV’den ÇED Yönetmeliği değişiklik önerisi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 25 Ekim 2018 Perşembe - 13:07Güncelleme: 25 Ekim 2018 Perşembe - 13:07
DOÇEV’den ÇED Yönetmeliği değişiklik önerisi

Doğa ve Çevre Vakfı (DOÇEV), “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Aktif Sivil Toplum” projesiyle ilgili çalışmalarını tamamladı. Bu çalışmanın sonucuyla ilgili başta ÇED Genel Müdürlüğü, Çevre Mühendisleri Odası, TBMM Çevre Komisyonu ve Kanunlar Genel Müdürlüğü olmak üzere 50’ye yakın kamu ve özel kuruma iletildi.

DOÇEV’in CO-SEED Programı ve WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) katkıları, Pamukkale Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Çevre Mühendisleri Odası Denizli Temsilciliği işbirliğiyle sürdürdüğü “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Aktif Sivil Toplum” projesi tamamlandı. ÇED-Çevresel Etki Değerlendirmesi uygulamalarında sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerini artırmayı hedefleyen projeyle ilgili faaliyetler Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde DOÇEV Başkan Yardımcısı M. Ercüment Erdem, yönetim kurulu üyesi Hüseyin Kabaş ve vakıf yöneticisi Bahtiyar Akyol’un düzenlediği basın toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı.

Vakıf Yöneticisi Akyol, iki yıl süren proje kapsamında, Güzelpınar Kalker Ocağı Genişletme ve Kızıldere-V Jeotermal Elektrik Santrali projelerinin ÇED sürecine iştirak edilerek, yerel halkın görüşlerini tespit etmek amacıyla anket çalışması ve saha araştırması yapıldığını, elde edilen verilerin düzenlenen toplantılar ile katılımcılara aktarıldığını söyledi.

Ayrıca Konya Selçuk Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümlerinde konferanslar, Denizli Genç İşadamları Derneği’nde bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildiğini anlatan Akyol, Denizli Barosu ve Denizli Gazeteciler Cemiyeti üyelerine yönelik “ÇED Okuryazarlığı” etkinliği ile Aydın, Muğla, Uşak, Burdur ve Denizli’de çevre alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla “ÇED Uygulamaları ve Sivil Toplum Kuruluşları” konulu çalıştay düzenlediğini belirtti.

Akyol, Arnavutluk, Sırbistan ve Karadağ’da düzenlenen ÇED uygulamaları toplantılarına katılım sağlandığını, proje sonunda ÇED-Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nde değişiklik önerisi hazırlandığını, değişiklik öneri mektubu, başta ÇED Genel Müdürlüğü, Çevre Mühendisleri Odası, TBMM Çevre Komisyonu ve Kanunlar Genel Müdürlüğü olmak üzere elliye yakın kamu ve özel kuruma iletildiğini sözlerine ekledi.

DOÇEV’İN MEKTUBU

Bu mektupta, yatırım projelerinin yapılacağı bölgelerde yaşayan halkın, çeşitli nedenlerle proje dosyalarını değerlendiremediği ve halkın katılımı toplantılarında yatırımların olası çevresel etkilerini yeterince dile getiremediği vurgulanarak, şöyle denildi:

“Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 8. Maddesinin ‘(7) Bakanlık, gerekli gördüğü hallerde, projenin konusu, türü ve proje için belirlenen yerin özelliklerini de dikkate alarak, üniversiteler, enstitüler, araştırma ve uzman kuruluşları, meslek odaları, sendikalar, birlikler, sivil toplum örgütlerinden temsilcileri de Komisyon toplantılarına üye olarak çağırabilir’ içeriğinin, sivil toplum kuruluşlarının komisyonlarda yer almasını ‘gerekli görülen hallere’ indirgediği,

Oysa sivil toplum kuruluşlarının, ÇED süreçlerine katılımları ve komisyonlarda asli üye olarak yer almalarının mevzuat kapsamına alınması ile ÇED süreçlerinin özellikle yerel halkın görüşlerinin tespiti ve halkın katılımı toplantılarında dile getirilmesinde daha etkin ve güçlü bir paydaş olabilecekleri öngörüldü.

Bu kapsamda ilgili maddenin ‘Bakanlık, projenin konusu, türü ve proje için belirlenen yerin özelliklerini de dikkate alarak, projenin ÇED sürecine katılma talebinde bulunan üniversiteler, enstitüler, araştırma ve uzman kuruluşları, meslek odaları, sendikalar, birlikler, sivil toplum örgütlerinden temsilcileri de Komisyon toplantılarına üye olarak çağırır’ olarak değiştirilmesi önerildi.”