Tertip komitesinden 1 Mayıs açıklaması – D20Haber
19.04.2024, Cuma
11 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. Tertip komitesinden 1 Mayıs açıklaması

Tertip komitesinden 1 Mayıs açıklaması

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 26 Nisan 2023 Çarşamba - 13:49Güncelleme: 26 Nisan 2023 Çarşamba - 13:49
Tertip komitesinden 1 Mayıs açıklaması

Denizli tertip komitesi, 1 Mayıs İşçi Bayramı ile ilgili emekçilere “1 Mayıs’ta meydanlardayız” çağrısıyla kutlama programını paylaştı.

KESK Dönem Sözcüsü Hüseyin Özdemir, Denizli Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, yılın 365 günü ezilen, sömürülen, horlanan, yok sayılan milyonların 1 Mayıs alanlarında kendilerini ifade ettiğini, taleplerini, umutlarını, tepkilerini omuz omuza paylaştığını belirtti.

1 Mayıs’ın, tüm değerleri üreten işçilerin, emekçilerin bugüne dair itirazlarını ve yarına dair hedeflerini ifade ettiği bir gün olduğunu kaydeden Özdemir, “Bugün işçi sınıfının, emekçilerin sesine, sözüne, gücüne hem dünyada hem de ülkemizde hem de Denizli’de her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Bugün dünyanın dört bir yanında hakları için, adalet için, demokrasi için, barış için mücadele eden işçilerin, emekçilerin, gençlerin, kadınların sesleri 1 Mayıs meydanlarında buluşacak” dedi.

Kapitalizm ve neoliberalizmin en kötü, en ağır süreçlerinden birisinin Türkiye’de yaşandığını söyleyen Özdemir, “Sadece başkanlık rejimi boyunca 4 yılda 5,5 milyon işsize 3,5 milyon yeni işsiz eklendi. Emekçilerin milli gelirden aldığı pay yüzde 38’den yüzde 25’e düştü; sermayenin payı yüzde 44’ten yüzde 57’ye yükseldi. İşçiden alıp patronlara verdiler, fakirden çalıp zenginin kasasını doldurdular, dar gelirliden alıp rantiyeye kaynak aktardılar, rant için kentleri ve doğayı betona boğdular, asırlık yardım kuruluşlarını bile depremde çadır satar hale getirdiler, doğal afetleri felakete çevirdiler. Sözün özü; evet, memleketi bir şirket gibi yönettiler” dedi.

Eleştirenin, sorgulayanın, soru soranın, hak-hukuk-adalet isteyenin sesini kısmak için her yolun denendiğini ifade eden Özdemir, sözlerine şunları kaydetti:

“Ama yine de başaramadılar. İşçiler işine, ekmeğine sahip çıktı; gençler geleceklerine… Haklarını savunan kamu emekçileri, iyi hekimlikten vazgeçmeyen hekimler, bilimi ve tekniği halkın çıkarları için kullanan mühendisler susmadı, susmayacak. Kadınların eşitlik ve özgürlük taleplerini, şiddete karşı mücadelesini bastıramadılar. Doğasına ve kentine sahip çıkanların önünü alamadılar. Adalet, barış, kardeşlik ve eşit yurttaşlık mücadelesi verenler dimdik ayakta. Ve nihayet hep dediğimiz gibi gün geldi, devran döndü.

Bugün artık bir karar anındayız. İşçilere, kamu emekçilerine, emeklilere, doğaya, kadınlara, gençlere, çocuklara, bugünümüze ve geleceğimize büyük zararlar veren; başkanlık rejimine son vermek için yan yana, omuz omuzayız.

Ve nasıl bir dünya, nasıl bir memleket, nasıl bir gelecek istediğimizi; umutlarımızı, taleplerimizi, haklarımızı 1 Mayı meydanlarında buluşturacağız.

Yeni ve özgür dünyanın ancak işçi sınıfıyla, emekçilerle mümkün olduğunu 1 Mayıs meydanlarında haykıracağız.

Yeni bir toplumsal düzen için yeni bir başlangıç yapacağız. Bu ülkenin tüm değer ve güzelliklerini üreten biz işçilerin, emekçilerin yöneten olduğu bir düzen kurma irademizle meydanlarda birlik olacağız.”

Özdemir, toplanma yerinin 1 Mayıs Pazartesi günü saat 14.00’te Delikliçınar Meydanı olacağını, saat 15.00’te de Ulus Meydanı’nda 1 mayıs Mitingi’nin gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.