Mimarlar Odasından belediyelere “rant odaklı politikalardan vazgeçin” çağrısı – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. Mimarlar Odasından belediyelere “rant odaklı politikalardan...

Mimarlar Odasından belediyelere “rant odaklı politikalardan vazgeçin” çağrısı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 5 Eylül 2023 Salı - 10:37Güncelleme: 5 Eylül 2023 Salı - 14:42
Mimarlar Odasından belediyelere “rant odaklı politikalardan vazgeçin” çağrısı

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, son dönemde yağışların ardından yaşanan su ve sel baskınları nedeniyle belediyelere “rant odaklı politikalar terk edilmeli, çevre karşıtı yatırım ve plan kararları ivedilikle durdurulmalıdır” çağrısında bulundu.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, “Yaklaşan yerel seçimler öncesi yerel yönetimlerin afet risklerine karşı politikalarını paylaşmalarını istiyoruz” başlıklı açıklamada, son dönemde sel ve taşkın yaşanan bölgelerde inşaat faaliyetlerinin kısıtlanmadığı gibi, yeni yapılara da izin verildiği vurgulandı.

Denizli kent merkezinde yoğun yağışların ardından birçok fabrika, banka ve konutları su bastığına, milyonlarca liralık zarar oluştuğuna dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

“DERELER KONTROLSÜZCE İMARA AÇILMIŞTIR”

“Kentimizde çok parçalı belediyecilik döneminden beri devam eden bilimsel ilkelere aykırı planlama, dere ıslah çalışmaları fenni kurallara uygun yapılmamış, bunun ötesinde kontrolsüzce imara açılmıştır. Bir örneğini kentimizde geçtiğimiz salı günü yönetim kurulumuz yerinde tespit etmiştir.

Birbirine paralel olarak Bağbaşı bölgesindeki birçok sel-taşkın alanında göreceğimiz bir örnektir. Sel veya taşkın yaşanan alanlarda inşaat faaliyetleri kısıtlanmadığı gibi, yeni yapıların yapımına izin verilmiştir.

6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş depreminin üstünden bir yıl bile geçmeden bilimsel şehircilik ilkelerini reddeden anlayış nedeniyle kentlerimiz yaşanmakta olan deprem ve kuvvetli yağış gibi doğa olaylarının afetlere dönüşmesine kaynaklık etmektedir.

Meslek odaları, akademik kuruluşlar, bilim insanları ve ilgili tüm kesimler dikkate alınarak; afet ve afet sonrası süreçlerin yönetimine dair politikalar oluşturulmalı, rant odaklı politikalar terk edilmeli, çevre karşıtı yatırım ve plan kararları ivedilikle durdurulmalıdır.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi; doğal değerlerini yitirerek afetlere açık ve güvensiz hale gelen kentsel ve kırsal yerleşim alanlarında su baskını, sel ve taşkınların yanı sıra tüm afetlere karşı gerekli önlemleri almaya davet ediyor, mesleki uzmanlık, deneyim, bilgi ve birikimlerimizi kamu ve toplum yararı adına katkı sunmak için kullanmaya devam edeceğimizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.”