Acar: Sömürü depremin yarattığı yıkımla daha da derinleşti – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. Acar: Sömürü depremin yarattığı yıkımla daha...

Acar: Sömürü depremin yarattığı yıkımla daha da derinleşti

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 27 Şubat 2023 Pazartesi - 14:23Güncelleme: 27 Şubat 2023 Pazartesi - 14:23
Acar: Sömürü depremin yarattığı yıkımla daha da derinleşti

Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu Sözcüsü Ebru Koç Acar, AK Parti - MHP bloğunun sömürü ve rant uğruna insanı ve doğayı kemirme politikalarının depremin yarattığı ağır yıkım ile daha derinleştiğini söyledi.

Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu Sözcüsü Ebru Koç Acar, Denizli Gazeteciler cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, Kahramanmaraş merkezli depremin geniş bir coğrafyayı etkilediğini, ağır yıkımın 15 milyon kişiyi etkilediğini, on binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğunu belirtti.

Depremin yıkıcı etkisi iktidarın aldığı kararlar ve uyguladığı politikalar ile giderek derinleştiğini kaydeden Acar, “İlk günden itibaren organize olamayan ve arama kurtarma çalışmalarına başlamayan AFAD, halk enkaz altındayken OHAL ilan eden AKP-MHP iktidarı, halkın oluşturduğu kriz koordinasyon merkezlerine kayyum atayan valilikler, bilinçli bir şekilde yükseltilen göçmen düşmanlığı ve ırkçılık yaşadığımız afeti felakete çevirmiştir” dedi.

“10 ili etkileyen deprem felaketi bir kez daha gösterdi ki devlet halkın yardımına koşma, taleplerini karşılama, acılara merhem olma arayışında değildir. AKP-MHP bloğunun ülkeyi uçuruma gönderme, krizin altında ezme, sömürü ve rant uğruna insanı ve doğayı kemirme politikaları depremin yarattığı ağır yıkım ile daha derinleşmiştir” ifadelerini kullanan Acar, sözlerine şöyle devam etti:

“Yardım çığlıklarına sağır sultan kesilen iktidar, veryansın eden halkı gözaltına almakla, hakaretler yağdırmakla meşgul olmuş, valisinden sağlık bakanına kadar halkın yüzüne bakılmamış üzerine bir de halka ‘maaşlarınızı bağışlayın’ çağrısı yapmıştır.

Her kriz ve felaket durumundan en çok etkilenen kesim kadınlar ve çocuklardır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, deprem anında kadınlar genellikle kıyafetleri uygun olmadığı nedeniyle evden dışarıya çıkmakta gecikiyor ve en fazla enkaz altında kalanlar oluyor. Yine dışarı çıkmak için saniyelerle yarışılırken, genellikle kadınlar evde çocuklarını arıyor veya evdeki diğer bireyleri dışarı çıkarmaya çalışıyor.

Geçtiğimiz günlerde Diyanet Başkanlığı, ailelerin evlat edindikleri çocuklara ‘öz evlat gibi davranmasının’ doğru olmadığını ve ‘evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli olmadığını’ savundu. Öte yandan deprem bölgesinde cemaat ve tarikat kurslarının açıldığı ve yüzlerce çocuğun devlet eliyle tarikatlara teslim edilmiş olduğu ortaya çıktı.
Bir başka önemli konu ise deprem bölgesinde temiz su ve tuvalet ihtiyaçlarının yeterince karşılanmaması nedeniyle ortaya çıkan hijyen sorunu. Tuvalet ve temzilik problemi bölgede salgın hastalıkların başlamasına ve yayılmasına, ayrıca özellikle kadınların ciddi enfeksiyonel hastalıklar yaşamasına neden olmakta.
Bilinçli olarak yapılan tercihlerle deprem bölgelerinde yaşanılan krizler ve mağduriyetler halkın dayanışmasıyla sarılmaya çalışılıyor. Bölgede hala ped, iç çamaşırı, hijyen kitleri gibi ihtiyaçların olduğunu biliyoruz.

Denizli’de ise şu an AFAD’a kayıtlı olan ortalama 15 bin depremzede yerleşmiştir. Bu sayının büyük bir kısmını kadınlar ve çocuklar oluşturmaktadır. Bizler de Denizli’de depremin ilk gününden itibaren dayanışma çalışmaları yürüten kadınlar olarak buradan bir kez daha bu çalışmalarımızı sürdüreceğimizi duyuruyoruz. Hala bölgede yaşayan kadınların özel ihtiyaçlarına yönelik dayanışma kampanyamız devam etmekte. Diğer taraftan ise tüm Denizlili kadınları ilimize gelen, bu bölgeye yerleşen tüm depremzede kadınlar ile de dayanışmanın yollarını döşemeye ve güçlendirmeye çağırıyoruz. Yaşasın kadın dayanışmamız.”