DEGİAD Başkanı Urhan’dan otoyolla ilgili seçim vaadi kaygısını giderin çağrısı – D20Haber
09.05.2024, Perşembe
15 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. DEGİAD Başkanı Urhan’dan otoyolla ilgili seçim...

DEGİAD Başkanı Urhan’dan otoyolla ilgili seçim vaadi kaygısını giderin çağrısı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 19 Şubat 2019 Salı - 17:11Güncelleme: 19 Şubat 2019 Salı - 17:11
DEGİAD Başkanı Urhan’dan otoyolla ilgili seçim vaadi kaygısını giderin çağrısı

Denizli Genç İşadamları Derneği (DEGİAD) Başkanı Hakan Urhan, ertelenen Denizli-Aydın Otoyol İhalesi ile ilgili cesur bir çıkış yaptı. 27 Kasım 2018’de yapılan ihalenin iptal edilip yeni tarih olarak 26 Mart’ın açıklanması üzerine Urhan, “Söz konusu ihalenin son dönemde tekrar düzenlenip iptal edilmesi, projenin kısa ve orta vadede hayata geçirilmeyeceği ve ihalenin seçim vaadi maksadıyla gündeme getirildiği kaygısını kamuoyunda derinleştirmiştir” diyerek, otoyol ihalesiyle ilgili milletvekillerini ve yetkilileri açıklamada bulunmaya davet etti.

Yapımı yılan hikayesine dönen, geçen yıl beş kez ertelemenin ardından 27 Kasım’da ihale edilen Denizli-Aydın Otoyolu’nda yeni bir süreç başladı. Nedeni de 27 Kasım’daki ihalenin iptal edilerek, 26 Mart’ta yeniden ihaleye çıkılacağının duyurulması. İhale ertelemeleri, yapılan ihalenin iptali ve konunun sürekli seçim dönemlerine denk düşmesi de “seçim vaadi mi?” sorularının yoğun bir şekilde sorulmasına neden oldu.

DEGİAD’DAN AÇIKLAMA

Soru işaretleri yaratan son ihale iptalinin ardından DEGİAD Başkanı Hakan Urhan, derneğin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. “En son 27 Kasım 2018 tarihinde Yap-İşlet-Devret modeliyle ihale edilen ve iki konsorsiyumun teklif sunduğu Aydın-Denizli otoyolu ihalesi 5. kez iptal edilmiş bulunmaktadır. İptal gerekçesinin kamuoyuyla paylaşılmadığı ihalenin yeni tarihi 26 Mart 2019 olarak açıklanmıştır” diyen Urhan, şu paylaşımı yaptı:

“Söz konusu ihalenin son dönemde tekraren düzenlenip iptal edilmesi, projenin kısa ve orta vadede hayata geçirilmeyeceği ve ihalenin seçim vaadi maksadıyla gündeme getirildiği kaygısını kamuoyunda derinleştirmiştir.

Bölgemizin ulaşım, ticaret ve turizmini büyük ölçüde geliştirecek olan otoyol; üreten, ihracat yapan, ülkemizin ekonomisine ve vergi gelirlerine büyük ölçüde katkı sağlayan Denizli’nin haklı bir arzusudur.

Bir türlü sonuçlanamayan Aydın-Denizli otoyolu ihalesinin akıbetiyle ilgili şehrimizin milletvekillerinden ve yetkililerden bir açıklama yapılmasıyla ilgili beklentimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

DÜNDEN BUGÜNE DENİZLİ-AYDIN OTOYOLU

Denizli’yi İzmir’e bağlayacak otoyol, 1980’li yıllardan bu yana gündemden düşmüyor. Yapımına 1988 yılında başlanan otoyolun İzmir-Aydın arasındaki çevre yollarıyla birlikte 120 kilometrelik bölümü 2000’li yılların başında açıldı. Aydın-Denizli arasındaki bölümü ise, dış kredi sağlanamaması, otoyolun geçeceği güzergahta yer alan verimli tarım arazilerinin yok edileceği ve siyasi gelişmeler nedeniyle bir türlü yapılamadı.

İHALE 5 KEZ ERTELENMİŞTİ

Aradan geçen uzun yıllardan sonra otoyolun Denizli-Aydın bağlantısı yeniden gündeme geldi. 2018’de ihale edileceği açıklandı ve ilk olarak 21 Haziran tarihi verildi. Ancak ihale yapılamadı ve 24 Temmuz’a ertelendi. Bu tarihten sonra 15 Ağustos, 18 Eylül ve 16 Ekim’deki ihalelerde gerçekleştirilemedi. Şubatta Resmi Gazete’de yayımlanarak başlayan süreçte yıl sonuna yaklaşılırken, ihale nihayet 27 Kasım 2018’de yapıldı.

O ihalede “Powerchina International Group Limited, Powerchina Road Bridge Group Co. Ltd., Özgün İnşaat Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. iş ortaklığı” ile “Bergiz İnşaat AŞ ve Arda Müh. San. ve Tic. AŞ iş ortaklığı” teklif verdi. Eniyi teklifi ise, 17 yıl 11 ay 11 gün işletme süresi ve 6 milyar 866 milyon 532 bin TL ile Bergiz İnşaat+ARDA Mühendislik ortaklığının teklifinin verdiği belirtildi.

Son olarak, 27 Kasım 2018’deki ihale de iptal edildi ve yeni ihalenin 26 Mart 2019’da yapılacağı açıklandı.