Belediye-İş: Kod 29 uygulamasıyla emekçiler tazminatsız işten atılıyor – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. Belediye-İş: Kod 29 uygulamasıyla emekçiler tazminatsız...

Belediye-İş: Kod 29 uygulamasıyla emekçiler tazminatsız işten atılıyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 28 Nisan 2021 Çarşamba - 15:54Güncelleme: 28 Nisan 2021 Çarşamba - 16:18
Belediye-İş: Kod 29 uygulamasıyla emekçiler tazminatsız işten atılıyor

Belediye-İş Sendikası Denizli Şubesinden yapılan açıklamada, Kod 29 uygulamasıyla onbinlerce emekçinin tazminatsız işten atıldığı belirtildi.

Açıklamada, dünyanın ve ülkemizin virüs salgınıyla zor bir dönemden geçtiğine dikkat çekilerek, coronavirüs salgınının; kapitalist sistemin emekçi halklara emek ve doğa sömürüsünden, savaşlardan, ekonomik krizlerden, yoksulluktan ve işsizlikten başka bir şey vermediğini, özelleştirmeci, küreselci, esnek istihdama dayalı neo-liberal politikaların iflas ettiğini gösterdiği ifade edildi.

Salgın nedeniyle birçok ülkenin kamucu sosyal devlet uygulamalarıyla halkına karşılıksız gelir destekleri sunduğu, elektrik, doğal gaz ve su başta olmak üzere temel tüketim ihtiyaçlarının bedelsiz veya indirimli sağlandığı, ancak yurttaşlarına en az nakdi destek veren iki ülkeden birisinin Türkiye olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“İşsizlik her gün yeni rekorlar kırıyor. Adı değişen özü değişmeyen Kod 29 uygulamasıyla onbinlerce emekçi tazminatsız işten atılıyor. Milyonlarca çalışan ve ailesi ücretsiz izin dayatmasıyla üç kuruş paraya yaşamaya mahkum ediliyor. Milyonlarca emekçi, artan enflasyon nedeniyle açlık sınırında yaşam mücadelesi veriyor. Çarşı pazar alışverişi her gün bir öncekinden daha pahalı oluyor. Uzaktan çalışma gibi esnek çalışma biçimleriyle güvencesizlik yaygınlaşıyor. İktidar salgın süresince aldığı kararlarla, yaptığı yasal düzenlemelerle tercihini bir kez daha işçiden değil, sermayeden yana kullanıyor. Salgın fırsatçılığı yaparak, emekçilerin Anayasal ifade, gösteri haklarını kısıtlarken, örgütlenme ve toplu sözleşme haklarını yasaklıyor.

Salgının da, ekonomik krizin de sorumlusu biz değiliz, bedelini de biz ödemeyeceğiz. Taleplerimiz açık ve net. Kısmi, süreli kısıtlamalar yerine, salgınla mücadele için acil ve zorunlu işler dışında herkese gelir desteği sağlayarak tüm işler en az 28 gün durdurulmalıdır. Kod 29 değişti yalanına son verilerek, işten atmalar yasaklanmalıdır.
Başta belediye emekçileri olmak üzere tüm emekçilere, tüm halkımıza yaygın test ve hızlı aşılama olanakları sağlanmalıdır.

Sendikal hak ve özgürlükler başta olmak üzere, bireysel ve kolektif özgürlükler önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Pandemi koşullarında zorunlu ücretsiz izine gönderilen emekçilerin ücretleri tam olarak ödenmelidir. Emekçiler üzerindeki adaletsiz vergi yükü kaldırılmalı, vergi adaleti sağlanmalıdır.”