Basın açıklaması yapıp “ay sonunu getiremiyoruz” dediler – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. Basın açıklaması yapıp “ay sonunu getiremiyoruz”...

Basın açıklaması yapıp “ay sonunu getiremiyoruz” dediler

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 15 Kasım 2023 Çarşamba - 14:10Güncelleme: 15 Kasım 2023 Çarşamba - 14:10
Basın açıklaması yapıp “ay sonunu getiremiyoruz” dediler

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Denizli Şubesi Başkanı Yusuf Yurdakul, işçi ve memurların aldıkları maaş ile ay sonunu getiremediğini, gelir dağılımında adalet istediklerini belirtti.

BES Denizli Şubesince, Denizli Gelir İdaresi Başkanlığı önünde "Gelir dağılımında eşitlik, vergide adalet, halk için Bütçe" başlıklı basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını okuyan BES Şube Başkanı Yusuf Yurdakul, emeği ile geçinen kesimlerin her geçen gün daha fazla yoksullaştığını, daha fazla güvencesiz hale getirildiğini söyledi.

Yıllarca “2023’te kişi başına milli gelir 25 bin dolar olacak, işsizlik yüzde 5’e, enflasyon tek basamaklı rakamlara inecek. Türkiye, dünyada ilk 10 ekonomi arasına girecek” denildiğini, ancak bugün itibariyle gelinen noktanın ortada olduğunu kaydeden Yurdakul, şöyle devam etti:

“Açlık sınırı 16 bin TL’ye, yoksulluk sınırı 49 bin TL’ye dayandı. 85 milyonluk nüfusun 51 milyonu açlık sınırı,32 milyonu ise yoksulluk sınırı altında bir yaşam savaşı veriyor. Çünkü ülkede emeklilerin yarısı en düşük aylık olan 7 bin 500 TL’ye, çalışanların yarısı ise 11 bin 402 TL’lik asgari ücrete mahkûm edilmiş durumda. 4 kişilik bir ailede tüm fertler asgari ücretle çalışsa bile yoksulluk sınırına ulaşamıyor. Ortalama kamu emekçisi maaşı ise ilave seyyanen ödenek oyununa rağmen ancak yoksulluk sınırının yarısına ulaşıyor. En düşük ev kirası bile asgari ücreti aşıyor” dedi.

Milyonların büyük sıkıntı içinde olduğunu vurgulayan Yurdakul, “Aldığımız ücretle, maaşla ayın sonunu getiremiyoruz. En temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için borçlanıyoruz. Bu yüzden halkın kredi kartı borçları geçen yıla göre iki buçuk kat arttı. Bugün her 100 kişiden 12'si borcunu ödeyemediği için yasal takipte” diye konuştu.

Yurdakul, 2024 bütçesinde vergide adalet, kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına son verilmesini, kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını, başta depremzedeler ve öğrenciler olmak üzere tüm dar gelirlilere kamusal, güvenli ve sağlıklı barınma olanaklarının sağlanmasını, eğitimin her kademesindeki çocuklarımız için 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret istediklerini sözlerine ekledi.