Avdan Platformu: 3 bin kişi yerinden olacak, 4 mahalle kömüre feda edilecek – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. YAŞAM
  4. /
  5. SİVİL TOPLUM
  6. /
  7. Avdan Platformu: 3 bin kişi yerinden...

Avdan Platformu: 3 bin kişi yerinden olacak, 4 mahalle kömüre feda edilecek

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 16 Mart 2022 Çarşamba - 12:00Güncelleme: 16 Mart 2022 Çarşamba - 16:24
Avdan Platformu: 3 bin kişi yerinden olacak, 4 mahalle kömüre feda edilecek

Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan Mahallesi ve çevresindeki alanların linyit kömürü çıkarılmasına açılmasının, bölgedeki 4 mahalleyi etkileyeceği ve 3 bin kişinin yerlerinden edileceği belirtildi.

Daha önce termik santral yapılmasıyla gündeme gelen, ancak tepkiler üzerine geri adım atılan bölge, bu kez linyit kömürü çıkarılmasına yönelik acele kamulaştırma kararıyla gündemde yer almaya devam ediyor. Zeytinlikler ve tarım alanlarının yer aldığı bölgenin kömür işletmesine açılmasına yönelik tepkiler sürerken, Danıştay’a açılan dava kapsamında dün bilirkişi heyeti değer tespiti için söz konusu alanda inceleme yaptı.

AVDAN PLATFORMUNDAN AÇIKLAMA

Gelişmeleri izleyen Avdan Platformu ise, basın açıklamasıyla konuya bir kez daha dikkatleri çekti. Açıklamada, yöre halkına destek amacıyla 18 Mart’ta Avdan’a gidileceği belirtilerek, şöyle denildi:

“13 Ocak 2022 tarihinde kömür ocağı işletmesi için linyit çıkarılmak üzere, 3 milyon 764 bin metrekarelik bir alanın acele kamulaştırılması için kararname çıkarılmıştır. Karara yönelik yöre halkının Danıştay’a dava açması sonucunda 15 Mart 2022 tarihinde bilirkişi heyeti değer tespiti için Avdan Bölgesinde incelemede bulunmuştur.

Avdan’da kömür ocağının yapılması durumunda;
•Zeytinlikler ve tarım alanları kömüre feda edilecek,
•4 mahalle kömür madenine feda edilecek,
•Yaklaşık 3 bin kişi kömür ocağından dolayı yurdundan edilecek ve bu durumdan olumsuz etkilenecek,
•Bölgedeki Yenidere Çayı, Kemer Barajı, Akçay, sonrasında Büyük Menderes ve Ege Denizi de ortaya çıkacak sonuçlardan direkt olarak etkilenecektir.

Kömürü değil yaşamı seçen Avdan halkı tarım alanlarını, geçim kaynaklarını ve yurtlarını korumak, gelecek nesillerin ekolojik hakkına sahip çıkmak adına kömür madeni istemediklerini, acele kamulaştırma kararı ile Türkiye’nin net sıfır karbon hedefine uyumsuz olduğunu dile getirmektedirler.

Avdan Platformu olarak 18 Mart Cuma günü saat:14.00’te, yaşamı savunan Avdanlıların yanındayız! Basına ve Yaşamı savunan tüm halkımıza davetimizdir.”

CUMHURBAŞKANI KARARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 13 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, "Denizli ili Tavas ilçesinde S:61796 ve S:200808574 numaralı IV. grup maden (linyit) işletme ruhsatlı sahalarda, ruhsatlara konu maden üretimine devam edebilmesi için ihtiyaç duyulan ekli listedeki taşınmazların Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından acele kararlaştırılmasına, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 27. maddesi gereğince karar verilmiştir" denilmişti.