• TIKLAYIN | Dolandırıcılıktan büyük vurgun!
• TIKLAYIN | Dolandırıcılık vurgununda rakam 200 milyon Euro, mağdur sayısı 900
Türkiye gündemine oturan Seçil Erzan vakasının bir benzeri olduğu iddia edilen olayda, E.S. (39) tarafından 'dijital finans' alanında hizmet verdiği belirtilen bir şirket kuruldu. İlk etapta yakınlarını ve akrabalarına yönelik çalışma yaptığı iddia edilen E.S., Dubai merkezli ünlü bir finans şirketinin Denizli temsilciliğini yaptığını söyleyerek, yapılacak yatırımlara yüksek kar vaadinde bulundu. Yakınları ve akrabalarına pay dağıtan E.S. ve iki arkadaşının şatafatlı yaşam görüntüleri de sosyal medya üzerinden paylaşıldı.
YATIRIMCI GETİRENE ÖDEME SÖZÜ
Kurulan ağı genişleten şüpheliler, yaklaşık 780 kişiden aynı yöntemle 20 ile 300 bin Euro arasında değişen miktarlarda para topladı. Birçoğu gurbetçi olduğu öğrenilen yatırımcılara yatırdıkları paranın üzerinden aylık yüzde 15, yıllık ise ana paranın 5 katı kar payı vaadinde bulunuldu. Ayrıca her bir yatırımcı getirene de yüzde 10 ödeme sözü verildi.
Yaklaşık 38 milyon Euro’luk vurgun yapan, ancak kar payı ödemesi yapmayan şüpheliler tarafından dolandırıldıklarını anlatan mağdurlar adliyenin yolunu tuttu. Mağdurlar, yasal işlem yapılması için E.S., H.P. (29) ve T.D. (26) hakkında suç duyurusunda bulundu. Adliyeye sevk edilen şüpheliler, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
"YENİ BİR SEÇİL ERZAN VAKASIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ"
Dolandırıldıklarını iddia eden bazı vatandaşların avukatlığını üstlenen Avukat Gizem Üğür, olayı yeni bir Seçil Erzan vakası olarak nitelendirdi. Üğür, olayla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Bir Ponzi şeması kurulmuş. Önce yakın akrabalara, komşulara yatırım yapılmış. Bu yatırımlar sonucu onlara vaat ettikleri kar paylarını bir iki ay vermişler. Bu şekilde sisteme yeni yatırımcılar katmışlardır. Ama devamlı da gelen yatırımcıların vaat edilen kar paylarını verememişler. Ponzi sistemi bu şekilde sonlanmıştır. Bu aşamada yatırımcılara da para veremediklerini farklı bahanelerle açıklamışlar. Olayımızda yaklaşık 750-800 kişi vardır. Bu sistemden dolayı dolandırılanların çoğu hala şikayette bulunmamıştır. Bizim tavsiyemiz bir an önce yetkili makamlara gerekli şikayetleri yapmalarıdır. Şu an bizim soruşturmamız Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından titizlikle devam etmektedir. Meslektaşım Onur Aba’yla bu soruşturmayı sonuna kadar en iyi şekilde devam ettireceğiz. Yaklaşık 750- 780 tane yatırımcı olduğu söyleniyor. Ortalama 50 bin avro gibi düşünürsek, yatırım yapanların 37 -38 milyon avro kadar bir meblağ yatırım yaptıkları düşünülüyor. Kişi başı en az 20 bin avro yatırım yapılabilecekleri söylenmiş. 20, 100, 200 ve 300 bin avrolara kadar bu miktar çıkmakta.”
DENİZLİ (İHA)