Zatürre en sık görülen ve en fazla ölüme yol açan hastalık – D20Haber
23.04.2024, Salı
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Zatürre en sık görülen ve en...

Zatürre en sık görülen ve en fazla ölüme yol açan hastalık

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 13 Kasım 2018 Salı - 12:53Güncelleme: 13 Kasım 2018 Salı - 12:54
Zatürre en sık görülen ve en fazla ölüme yol açan hastalık

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sibel Pekcan, zatürrenin en sık görülen ve en fazla ölüme yol açan hastalıklardan olduğunu belirtti.

PAÜ Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sibel Pekcan, “Dünya Zatürre Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada, zatürrenin tedavi edilmediği takdirde ölüm nedeni olabileceğini uyarısında bulundu.

Bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroplarla ortaya çıkan zatürrenin “akciğer akut enfeksiyonu” olarak tanımlanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Pekcan, “Zatürre, en sık görülen, hekime başvurmaya neden olan, en fazla ölüme yol açabilen hastalıklar arasındadır. Özellikle çocuklarda, 65 yaş üstü yaşlılarda, kronik bir hastalığa sahip olanlarda, sigara kullananlarda, bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık veya ilaç kullanımı varlığında daha sık görülür. İç ortam hava kirliliğine yol açan odun-tezek dumanı solumak, kalabalık evlerde yaşamak ve özellikle çocuklar için ebeveynlerinin içtiği sigaranın dumanını solumak da zatürreye yakalanma ihtimalini artırmaktadır. Toplumda gelişen pnömoniler, tüm dünyada hastane başvurularının, tedavi giderlerinin, iş-okul günü kayıplarının ve ölümlerin önemli bir kısmından sorumludur” dedi.

Prof. Dr. Pekcan, zatürrenin belirtilerinin “ateş, öksürük, balgam çıkarma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bilinç kaybı, bulantı, kusma, sık nefes alıp verme, kas-eklem ağrıları, halsizlik” olduğunu sözlerine ekledi.