Sağlık Bakanlığından normalleşme sürecine ilişkin yeni kararlar – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Sağlık Bakanlığından normalleşme sürecine ilişkin yeni...

Sağlık Bakanlığından normalleşme sürecine ilişkin yeni kararlar

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Haziran 2020 Pazartesi - 13:41Güncelleme: 8 Haziran 2020 Pazartesi - 13:41
Sağlık Bakanlığından normalleşme sürecine ilişkin yeni kararlar

Sağlık Bakanlığı, COVID-19 ile ilgili yeni normalleşme sürecine ilişkin sağlık hizmetleriyle ilgili yeni düzenlemeler yaptı.

Sağlık Bakanlığı, coronavirüsle ilgili normalleşme sürecine ilişkin alınan yeni önlemleri açıkladı. tedbirlerle ilgili resmi yazıyla açıklamalarda bulunuldu. Açıklamada, sağlık kurum ve kuruluşlarında pandemi sürecindeki kısıtlamaların bazıları kısmen, bazıları da tamamen değiştirildi. Kararlar şöyle:

HASTA ZİYARETLERİ

Hastanın ihtiyaçlarını karşılamak üzere, çalışma saatleri dışında tek kişinin ziyaretine izin verilecek. Çocuk ve yeni doğan yoğun bakım servislerinde, COVID-19 tanısı dışındaki hastalar günde bir defa ziyaret edilebilecek. Hasta refakat hizmetleri sınırlı sayıda tutularak mümkünse aynı kişi tarafından sağlanacak.

CERRAHİ İŞLEMLER YÜRÜTÜLECEK

Daha önce alınan elektif işlemlerin ertelenmesi ve diğer alınacak tedbirler de yeniden düzenlendi., “Her türlü cerrahi işlemin Bakanlığımızca oluşturulan rehbere uygun şekilde yürütülmesi sağlanacaktır. Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin ne şekilde yürütüleceği belirtilmiştir” denildi.

RAPORLARA İLİŞKİN DÜZENLEME

01 Ocak 2020 -08 Haziran 2020 tarihleri arasında raporları sona erecek olan 18-65 yaş grubu kişilerin kronik hastalık ve engellilik nedeniyle raporlu ve sürekli kullanımı gerektiren ilaçları, tıbbi malzemeleri ve hasta altı bezleri ile ilgili raporları, 8 Haziran-7 Ağustos 2020 tarihleri arasında verilmeye başlanacaktır. Rapor için hastaneye müracaatları MHRS üzerinden yapılması sağlanacaktır.

18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişiler ile kronik hastalık nedeniyle idari izinli sayılan kişilerin raporları ikinci bir talimata kadar geçerlidir. Bu kişilerin kronik hastalık ve engellilik nedeniyle raporlu ve sürekli kullanımı gerektiren ilaçları, tıbbi malzemeleri ve hasta altı bezleri sağlık kuruluşuna gidilmeden reçete yazılmasına gerek duyulmaksızın eczaneler ve medikallerden temin edilebilmeye devam edileceği sağlanmıştır. 01.02.2020 tarihi dâhil bu tarihten sonra kontrol muayenesi ön görülen süreli sağlık raporlarının yenilenmesi işlemlerine 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren başlanmıştır.

Sürücü belgesi almak için talep edilen tek hekim ve sağlık kurulu raporlarının düzenlenmesine 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren başlanmıştır. Memur atamalarında mevzuatında kurul raporu zorunluluğu bulunmayan durumlarda tek hekim raporu düzenleneceği, kurul raporu gereken durumlarında ise 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren ilgili kişiler sağlık kuruluşlarına başvuru yapabileceklerdir.

Askeri yoklama raporları aile hekimliklerince düzenlenmeye devam edileceği, askerliğe elverişli olunmadığı yönünde hastanelere sevk edilen yükümlülerin işlemleri 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren başlanacağı sağlanmıştır. Her türlü rapora itiraz başvuruları 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren kabul edilmeye başlanmıştır.

SAĞLIK PERSONELİNİN İŞTEN AYRILMASINA İZİN

Bakanlık tarafından ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilen yazıda ayrıca, COVID-19 salgını süresince sağlık kuruluşlarında sağlık personel ayrılışlarıyla ilgili konu da yer aldı. Ayrılışları durdurulan sağlık personelinin görevlerinden ve işlerinden ayrılmasına 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren izin verileceği açıklandı. (İHA)